5 психологически теории, които могат да променят живота ви

самота

Психологическите теории ни дават представа за нашето поведение и дават отговори за това защо правим нещата, които правим. Някои от тях биха могли дори да променят живота ни.

Ние сме човешки същества и обичаме да говорим и да научаваме нови неща за себе си, като се стремим да се впускаме по-дълбоко в това, което ни мотивира. Понякога обаче отговорите на психологическите теории могат да бъдат обезпокоителни и да променят начина, по който възприемаме нашия живот. Веднъж разкрити, може никога да не видим околните в същата светлина.

Ето 5 психологически теории, които могат да променят живота ви:

1. Всичко, от което се нуждаете, е любов

Изследването „Харвард Грант“ проследява 268 студенти от Харвард от класовете от 1938-1940 г. в продължение на 75 години, събирайки данни за всички аспекти на техния живот. Заключението на това масивно и продължително изследване? Любовта е най-важното, от което се нуждаете в живота си.

Авторът на изследването, психиатърът Джордж Вайлант, казва, че има два стълба на щастие:

„Единият е любовта. Другият е да намериш начин да се справиш с живота, така че да не отблъскваш любовта.“

Човек може да има добра работа, много пари и отлично здраве, но ако няма изпълваща връзка, нито едно от тези неща няма значение.

Многобройни психологически теории и проучвания разкриват, че свързването с други хора е ключът към щастливия живот. Например Майка Тереза е имала ужасно детство, но е прекарала живота си, грижейки се за другите, и това й е дало голямо щастие.

2. Абсолютната власт покварява, абсолютно

Едно изследване показва как властта и силата може да повлияе на нашето поведение. Участниците били разделени в групи от по трима и в тези групи един е бил определян за лидер на групата. Лидерите са били натоварени със задачата да дават точки на останалите членове на групите, в зависимост от техния принос към поставените задачите и начина, по който се справят.

По време на експеримента изследователите влизали с чиния с пет бисквити. Лидерите почти винаги изяждали по две бисквити, при това го правели лакомо и невнимателно, с отворени уста, пръскайки трохи навсякъде.

Но алчността и лошите маниери не са единствената нежелана поведенческа черта, разкрита в проучването. Изследователите заявяват, че са забелязали и форми на агресия като сексуален тормоз срещу жени и престъпления от омраза срещу малцинствени групи.

3. Вие сте това, което говорите

Morkadis

Езикът е невероятно важен и може да повлияе върху начина, по който хората възприемат нас. Но знаете ли, че според няколко университетски преподаватели това също помага да се определи какво забелязваме, какво пренебрегваме и как категоризираме нещата?

Лера Бородитски и Анета Павленко използват австралийския аборигенски език Guugu Yimithirr като пример. Този конкретен диалект няма конкретни думи за „ляво“ или „дясно“, така че вместо това аборигените биха използвали „изток“ или „запад“ за тези думи. Френският и испанският приписват пол на обектите, а в Русия, обектите се описват от тяхната форма, а не от материала, от който са направени.

Бородитски казва, че езикът е фактор, който оформя начина, по който гледаме на света, а също така оформя нашия начин на мислене както никоя друга форма на учене. Всеки, който някога е научил чужд език, знае, че след като започнете да мислите на друг език, умът ви се разраства по начин, който нищо друго не може да предизвика.

4. Ние можем да обръщаме внимание само на едно нещо в конкретен момент

Всички ние искаме да мислим, че можем да изпълняваме много задачи едновременно и се сравняваме с най-добрите, но когато става въпрос за внимание, кой е по-добър, мъжете или жените? Излиза, че нито едните, нито другите.

В класическия експеримент, психолозите Кристофър Шабрис и Даниел Симонс създават късометражен филм, който показва два отбора по баскетбол. Едните са облечени в черно, а другите – в бяло. Те си подават баскетболни топки. Участниците биват помолени да преброят броя на пасовете, направени от белия отбор.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Десет теории, които могат да преобърнат възприятието ти за света

Странни конспиративни теории, свързани със световните знаменитости

5 от най-необичайните и най-страшни теории за вселената и живота в нея

4 конспиративни теории за екстремните промени в климата

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.