500 астероида заплашват Земята

астероид

Около 500 астероида са потенциална заплаха за Земята, но експертите от Европейската космическа агенция обмислят решения, пише в. „Паризиен“. „Открити са около 500 „близки до Земята обекта“, които в рамките на век може да я ударят. Вероятността обаче е доста слаба – около 1 на милион“, обяснява Детлеф Кошни, шеф на отдела за близки до земята обекти.


„При реална опасност имаме две възможни решения. Първото е „катастрофа в космическия трафик“. Представете си астероида като кола. Тогава ни трябва друга – нашият инструмент, който да удари и да изтласка астероида от пътя му“, обяснява Кошни.

„Другият вариант е да разрушим астероида чрез ядрена експлозия“, добавя той. Проблемът се състои в това, че трябва да бъде уцелен обект, който се движи със скорост 10 км/с. „Благодарение на американски експеримент, наречен „Дълбок сблъсък“, знаем, че можем да уцелим всички обекти с диаметър над 100 м. Вероятно ще използваме самонасочващи се сателити с камера, защото няма да имаме време да ги ръководим от Земята“, казва още Кошни.

инфо: standartnews.com

Вижте още:

НАСА НАПРАВИ КАРТА НА АСТЕРОИДИТЕ, КОИТО БИХА МОГЛИ ДА ЗАСТРАШАТ ПЛАНЕТАТА НИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.