8 начина да откриете своята страст и да живеете живота, който искате

„Не питай от какво се нуждае света. Задай си въпроса какво те кара да се чувстваш жив и после прави точно това. Защото светът се нуждае от хора, които се чувстват живи.”

Хауърд Трюман

Не изхабих 2 години от живота си и 100 хил. долара от спестяванията си, за да получа магистърска степен по право от университет от Айви лигата, за да съм нещастна и да мразя живота си 50 часа в седмицата. Но точно това се случи.

След като прекарах няколко години в окопите на бизнеса с нестопанска цел, моята работа започна да ме изтощава емоционално до такава степен, че здравето ми пострада сериозно. Започнах да получавам ужасни паник атаки. Чувствах се изтощена през по-голямата част от времето. Опитвах се да открия късчетата щастие от предишния ми изпълнен с радост живот.

Когато започнах да обръщам по-сериозно внимание на всичко това, започнаха да ме обземат следните мисли:

„Знаеш, че не вършиш това, което обичаш. На живота ти му липсва по-дълбок смисъл. Въобще нямаш представа към кое проявяваш най-голяма страст. Какво за Бога вършиш с живота си?“

Исках да направя нещо повече, но нямах представя по кой път да тръгна. Чувствах се объркана, заклещена и още по-лошо – без посока. Очаквах някакъв знак, който да ми покаже каква да е следващата ми стъпка.

Минаваха се месеци. Все повече осъзнавах как точно пропилявам времето си. Виждах как времето си тече и ме оставя единствено със съжаления от типа „какво щеше да бъде, ако…“

Най-накрая започнах да бъда брутално откровена със себе си относно моето нещастие и предприех сериозни мерки. Задавах си трудни въпроси и научих какво е чувството, когато си наистина себе си. Открих, че корените на моето нещастие се крият в липсата на нещо, към което да изпитвам истинска страст. Затова бавно започвах да взимам нещата в своите ръце.

Шест месеца по-късно стартирах свой собствен коучинг бизнес. Година по-късно напуснах старата си работа, поех контрол над живота си и оттогава насетне не съм се чувствала по-щастлива.

Това разбира се не означава, че всичко си е дошло на мястото на мига.

Въпреки че започнах да изграждам своя собствен бизнес месеци преди да напусна работата си, все още бях уплашена. Не знаех дали ще мога да се издържам финансово или дали бизнесът ми ще е успешен.

За да натрупам спестявания, месеци наред се лишавах от най-различни неща. Преместих се при приятел, за да намаля разходите си за наем, всеки долар бе ценен за мен.

Да, бе наистина предизвикателно в емоционално отношение да тръгна по следите на това, което наистина обичам да правя. Но никога не съм се притеснявала, че съм направила „грешния“ избор, тъй като знаех, че не искам повече да бъда нещастна и че това е много по-важно от каквато и да било заплата.

Morkadis

Страшно е, когато имаш чувството, че животът ти няма цел или посока. Но когато откриеш каква е твоята страст, всичко се променя. Започваш да се чувстваш мотивиран и вдъхновен. Знаеш много по-добре каква трябва да е следващата ти стъпка.

1. Забави крачка

Когато забавим ход, можем да извадим на преден план най-доброто от себе си. Именно тогава най-често откриваме отговорите, които търсим. С други думи – практикувайте йога, правете си ежедневни разходки, отделяйте време всеки ден, за да медитирате. Забавянето на ход ви позволява да заглушите външните гласове и да се вслушате в своя собствен.

2. Променете представата за себе си

Всички ние имаме някаква представа за това какви сме, на какво сме способни и какво заслужаваме. Ако можем да разпознаем онези, чрез които си поставяме някакви граници („Не съм достатъчно добър/добра“, „Не заслужавам да съм щастлив/щастлива“ и т.н.), тогава ще можем да започнем да градим нови представи, чийто основи са увереността и куражът.

3. Разберете това, което ви прави уникални

Всички сме на този свят с някаква причина. Никой друг не притежава вашия уникален микс от таланти, мъдрост, силни черти, умения и креативност. Всеки един от нас има какво да предложи. От ключово значение е да разберете и приемете това, което ви прави уникални,  за да можете да споделите вашите дарби със света.

4. Култивирайте увереност

Ако постоянно си повтаряме, че не можем да свършим нещо, то никога няма да повярваме, че сме способни. Да, има вероятност да се провалите. Невъзможно е обаче да успеете, ако не вярвате в себе си. Фокусирайте се върху това, което искате, съставете план, в който ясно можете да видите потенциалните бъдещи успехи от вашето начинание.

5. Разпознайте мотивите
Разпознайте повтарящите се мотиви във вашия живот. Това ще ви улесни в случаите, когато искате или да ги следвате, или да ги промените. Кои мотиви или уроци постоянно излизат на повърхността? Кое ви привлича отново и отново? Кои области от живота изглежда са пълни с дискомфорт и болка? Кои са пълни с радост и светлина?

6. Пишете

Идеите ни сполетяват по-лесно, когато пишем без някаква конкретна цел. Вдъхновението може да ви споходи неочаквано, много по-лесно ще навържете нещата. Прекарайте по няколко минути на ден с лист и химикалка в ръце. Избистрете съзнанието си без влиянието на външния свят.

7. Фокусирайте се върху забавното

Твърде често очакванията, които ние самите си поставяме, поглъщат съзнанието ни. Фокусираме се върху детайлите и списъците със задачи вместо върху това, което е най-важно. Какво обичате да правите? Какво ви кара да се усмихвате? Ако парите не бяха фактор, какво щяхте да правите днес?

8. Преодолейте страха

Изкушаващо е да си кажем, че ще тръгнем по следите на това, което искаме, когато имаме повече опит, пари или време. Истината обаче е, че това никога няма да се случи. Трябва да разпознаем тези извинения и да приемем, че това са маските на нашите страхове. Едва тогава ще разберем, че те ни дърпат назад и ще можем спокойно да продължим развитието си.

Автор: Ашли Уилхайт за tinybuddha.com

източник: obekti.bg

Вижте още:

Те носят по-леко проблемите и боледуват рядко

Тибетски мъдрости, които ще ви накарат да се замислите

5 урока, които повечето хора научават твърде късно

Когато се чувствате нещастни, прочетете това

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.