9 загадки на природата

Въпреки огромното развитие на науката и технологиите, особено в последно време, все още има много нерешени загадки. Това означава, че животът в цялото му многообразие е много по-сложен, отколкото си го представяме. Ето 9 интересни загадки на природата, отговорите на които все още не са намерени.

Магнитен компас при кравите

Никой никога не се е замислял върху това преди появата на Google Earth. Но тази услуга е позволила да се изучат хиляди изображения на крави и да се открие една много странна закономерност: кравата винаги обръща главата си на север или юг, когато яде и пие вода. Това се наблюдава на всички континенти, независимо от метеорологичните условия, характеристиките на терена и други фактори.

Алкалоиди в растенията

Съвременните растения съдържат около 7000 различни вида алкалоиди. Най-често срещаният от тях е морфинът. Ако все още не знаете какво е това алкалоид, тогава ви съветваме да се поинтересувате, за да не се сблъскате с тях и техните производни в живота. Но защо те се нужни на растенията, остава мистерия.

Колкото по-близо до екватора – толкова повече видове

В екваториалния климат има най-голямо разнообразие от видове, не само на животни и растения, но и на най-простите вируси. Повечето вируси се раждат и се разпространяват от Африка или Южна Америка. Има десетки теории за това защо най-голямото разнообразие на видове е концентрирано близо до екватора, но всички те си противоречат една на друга.

Аржентински мравки

Тези мравки са единствените живи организми на Земята, с изключение на човека, които успяват да се заселят на три континента. Как е станало това, все още е загадка. След като се появяват в Южна Америка, те са успели да проникнат самостоятелно в Европа и Азия. В този случай трябва да се отбележи, че генетичният им код остава непроменен през цялото това време.

Твърде много фитопланктон

Фитопланктонът – това са най-малките организми, които плуват в Световния океан. Основната теория на еволюцията прави невъзможно оцеляването на такъв голям брой различни микроорганизми.

Зависимост от кислорода

Morkadis

До неотдавна учените вярваха, че всички многоклетъчни организми на Земята, по един или друг начин, зависят от съдържанието на кислород в атмосферата. Преди няколко години в Средиземно море бяха открити животни (важно уточнение: не едноклетъчни, а животни), които могат да съществуват без кислород. Освен това става дума не за изолиран случай, който може да бъде приписван на спонтанна мутация, а за съществуването на три различни вида безгръбначни луцифери. Учените все още нямат никаква представа как те са се развили.

Поява на видове от нищото

Над тази загадка учените се трудят отдавна. Факт е, че много от животните и растенията на нашата планета са се появили, без да имат предци, от които биха могли да се развият. Така е станало със земноводните: точният етап, на който рибата е дала живот на земноводните, не е известен. Първите земни животни се появяват с добре развити крайници, с ребра и с ясно изразена глава. Така е и при бозайниците. Най-ранните бозайници са дребни животни от епохата на динозаврите – преди повече от 100 милиона години.

Изумително равновесие във Вселената

И тук ние говорим не само за Земята, където наблюдаваме невероятна последователност на различни параметри и фактори, които правят възможен разумния живот. Става дума за цялата Вселена, която също така остава перфектно балансирана във всяко едно отношение. Вземете например Слънцето. Ако ядрените сили на атомите бяха по-малко от няколко процента, нямаше да има гориво за слънчевата енергия и следователно за живота на Земята. А ако ядрените сили са малко по-големи, Слънцето ще избухне. Промяната в разстоянието от Слънцето до Земята с едва 2% би направила живота на нашата планета невъзможен. И това са само основните параметри на тази “фина настройка”. Защо всичко във Вселената е толкова съвършено координирано, остава загадка.

Защо изчезнаха мамутите ?

Факт е, че досега учените в Северен Сибир и Аляска успяха да намерят напълно запазени трупове на мамути. Те са както възрастни екземпляри, така и малки мамути. Но най-интересното нещо е, че в стомаха на тези мамути, а дори и в устата на някои екземпляри била открита несдъвкана храна. Това показва, че тези животни са умрели неочаквано, всички наведнъж, буквално по време на хранене. Защо се е случило това, учените все още не знаят.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

Тези загадки ще останат неразгадани още дълго време

Космически загадки, които никога няма да бъдат разгадани

Загадките на Слънчевата система

Загадките на Великия Сфинкс

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.