9 март: Протурски терористи взривяват бърз влак на гара Буново преди 30 години

6

На 9 март 1985 г. в 21:32 часа с часовников механизъм е взривена бомба във вагона за майки с деца в бързия влак Бургас – София при навлизането му в гара Буново. Влакът се движи с 2 мин. закъснение и по разписание е трябвало вече да се намира в 3200-метровия тунел непосредствено след гара Буново. Там паниката и липсата на достатъчно въздух биха довели до възможно най-голям брой жертви.Същата вечер, половин час по-късно, избухва оставена на гардероб бомба в кафе-сладкарницата на хотел „Сливен“ в Сливен, ранени са 14 души. Ясно е, че отново става дума за координирана акция, както двете бомби на 30 август 1984 г.

Вече няма как да се крие и на 11 март 1985 г. БТА излъчва следното съобщение: Железопътна злополука На 9 март т. г. в района на гара Буново в 21 часа и 40 минути е станал инцидент с вагон номер 5 на бързия влак № 326 по линията Бургас-София. Загинали са 7 души и са ранени 9. Комисия от специалисти разследва причините за злополуката.

На мястото на инцидента пристигат министрите на вътрешните работи и на транспорта Димитър Стоянов и Васил Цанов. Вагонът е откачен. В продължение на шест часа жертвите и ранените са извозвани в околните градове, а останалите пътници са подложени на строга проверка от страна на органите на реда – кой и кога си е закупил билета, къде се е качил и с какъв багаж. Едва тогава влакът продължава своя път към София.

В атентата загиват 7 души – 3 деца и 4 жени. В други източници жертвите са 2 деца, 2 жени, 1 мъж и 2-ма старци. Сред жертвите са глухонеми деца прибиращи се в вкъщи. Ранени са тежко 9 души и сред тях също има 2 деца.

Този атентат, както и последвалия го същата вечер в Сливен, е извършен от протурски терористи. Следствието продължава две години упорито и търпеливо. Късметът спохожда изпратеният в Бургас оперативен работник майор Георги Сотиров. Развръзката в следствието идва от една покривка за маса, намерена при не взривила се бомба на 31 юли 1986 г. на плажа в курорта “Дружба” край Варна.

На 25 април 1988 г. са осъдени на смърт лицата, пряко участвали в атентата (в скобите е рожденото име): Елин Маджаров (Емин Мехмедали), Алцек Чакъров (Абдула Чакър) и Сава Георгиев (Саафет Реджеб), няколко месеца по-късно същата година присъдата е потвърдена от Държавния съвет на НРБ и осъдените са екзекутирани и кремирани.

За помагачество са осъдени: на 6 години затвор – Севдалин Алипиев Маджаров (Сабри Мехмедали), брат на Елин Маджаров (излежава 2 г., амнистиран от Желю Желев и освободен в 1990 г.); на 2 години затвор Никола Николов; по една година затвор получават Севда Латинова и Милко Вълканов. По-късно Сабри Мехмедали израства до пост областен координатор на ДПС за Бургас.

През 1990-те години на фасадата на сградата на гара Буново е открита паметна плоча. На 11 септември 2007 г., непосредствено западно до гарата, е открит паметник на жертвите на атентата. Паметникът представлява 7-метрова монументална скулптурна композиция.

Други терористични актове и саботажи в България от протурски терористи

• Протурската терористична група „Кърлежите“ запалва горски масиви и обществени сгради.
• На 22 май 1984 г. протурски терористи взривяват с 4,5 килограма тротил църквата в село Бенковски.
• На 30 август 1984 г. в чакалнята на гара Пловдив е извършен терористичен акт от протурски националисти – загива жена, а дете ослепява с едното око. Само след 36 минути избухва взривно устройство на летище Варна, ранявайки двама души.
• През есента на 1984 г. е регистриран провален саботаж, целящ влакова катастрофа край гара Айтос.
• През 1985 г. избухва взрив в супермаркет в Бургас. Заподозрян като негов извършител е член на терористичната група, взривила вагона за майки с деца при Буново, но вината му не е доказана.
• През 1985 г. в Разградски окръг „Хлебаровската“ диверсионна група взривява електропроводи и унищожава селскостопанска техника.
• През юни 1985 г. е извършен атентат със самоделно взривно устройство с часовников механизъм, взривено до спортна площадка.
• През лятото на 1985 г. има нов опит за саботаж с късо съединение в контактната мрежа край гара Карнобат.
• На 31 юли 1986 г. в курорта „Дружба“ (днес Св. Константин) e заложено мощно взривно устройство с електрически взривател с часовник „Слава“, настроен за 15:30 ч. Той съдържа около 3 килограма експлозив – 5 шашки амонит и скаленит, 2,5 килограма амониева селитра, поставен в 5-литров съд за мляко, увит в хартия, найлон и поставен в плетена мрежа. Случайно е открит от плажните спасители по сигнал от летовник за забравен багаж. Експлозивът е пренесен на безопасно място и обезвреден от МВР.
• На 26 декември 1986 г. са хвърлени отрови в шахтата на резервоара за питейна вода на с. Люляково (дн. Област Кърджали) и са разхвърляни листовки с „протурско съдържание“. Като отрова е ползван токсичен препарат за растителна защита.
• В края на 1986 г. е опожарена балирана слама в района на Провадия.
• На 7 юли 1987 г. 2 деца – Дарин Христов (на 12 год.) и Николай Петков (15) от Добрич са отвлечени с кола от 3 протурски терористи, за да ги ползват като жив щит в осигуряването на коридор за бягството им в Турция. Терористите са въоръжени с 12 осколочни бойни гранати, взривяват 3 от тях пред хотел „Интернационал“ в курорта Златни пясъци и раняват 3 души – 2 чужди летовници и българин. Обградени в засада от специалните части, те се оттеглят в осигурения им коридор към турската граница. При устроената в Странджа засада терористите взривяват колата, в която са те и взетите за заложници деца. Децата са ранени, едното – тежко и остава инвалид, 2 терористи са убити от взрива, а третият по-късно е осъден на смърт и разстрелян.
• Август 1987 г. До 10 август са осигурени взривни вещества, часовников механизъм и всичко необходимо за 3-то терористично нападение с цел в курорта Слънчев бряг. Планираната дата на атентата е 15 август, но терористите са разкрити и арестувани 2 дни по-рано и нападението е предотвратено.

За някои от загиналите ДПС направи паметници и изгради възпоменателни обекти (чешми).

инфо: blitz.bg

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.