9 чудеса на света, които са застрашени от изчезване

Наскоро стана ясно, че Испания е първата страна-членка на ЕС, чиято забележителност влиза в списък на ЮНЕСКО за застрашени обекти. Това е националният парк Доняна, който е дом на редкия иберийски рис и който е в опасност от изчезване заради над 1000 незаконни кладенеца.

Но това далеч не е единственият обект, който е под заплаха. Вижте 9 места от този списък, които е хубаво да посетите, преди да са загубени напълно.

Национален парк Евърглейдс, Флорида

2

Той е третият по големина парк в САЩ. Разположен е в Южна Флорида и е известен с редките видове пантери, крокодили и видри. Национален парк Евърглейдс е единственото място в САЩ, на което можете да срещнете маслионенозелени американски крокодили и огромни алигатори.

От ЮНЕСКО алармират, че заради замърсяването и спада на водата, може да се стигне до изчезването на някои сухоземни и водни обитатели.

Старият град Йерусалим и неговата стена

3

Йерусалим е свещен град за юдеи, християни и мюсюлмани, а Старият град приютява забележителните 220 исторически паметници, включително Куполът на скалата (предполага се, че това е мястото, на което Авраам е поднесен в жертва) и Стената на плача.

От ЮНЕСКО заявяват, че са обезпокоени от някои разкопки около Стария град, както и от това, че властите възпрепятстват консервацията на някои паметници.

Белизки бариерен риф

4

Белиз има много, което да покаже на света – руините на маите, топ места за гмуркане, като Голямата синя дупка. Това, което е застрашено обаче, е Белизкият бариерен риф, който е най-големият в северното полукълбо и на него се гледа като на северния отговор на Астралийския голям бариерен риф.

Той е дом на много редки видове, като водни костенурки, крокодили, китове, акули. Причината да влезе в списъка е свръхуловът, който се наблюдава тук, както и проучванията за нефт и газ.

Близо 15% от БВП на Белиз идва от търговска риболовна дейност, 200 милиона долара са приходите от туризъм. Всички тези дейности застрашават биоразнообразието на рифа, затова се препоръчва водене на по-устойчива политика.

Morkadis

Абу Мена, Египет

5

Този свещен християнски град, важен за поклоничеството през Средновековието, включва църкви, базилики, обществени сгради, улици, къщи и занаятчийски работилници, построени над гроба на мъченика Мена от Александрия.

Селскостопанските дейности тук обаче водят до повишение на подпочвените води и застрашават някои сгради от унищожение. За да спасят сградите, местните власти са запълнили някои от кухините с пясък.

Тропическите гори на Суматра

6

Разположени на площ от 2.5 млн. хектара, тук се намират три национални парка – Leuser Mountain, Kerinci Seblat и South Bukit Barisan. Мястото е дом на много застрашени видове – около 10 000 вида растения, 17 от които не се срещат никъде другаде по света, над 200 вида бозайници, 580 вида птици.

Горите са застрашени заради плановете за прокарване на пътища, което води до изсичане на дървета. Освен това тук има много незаконен улов и редки видове животни са пред опасността от масово изчезване.

Катедралата Баграти и манастирът Джелати, Грузия

7

Двете съкровища на грузинската архитектура са поставени в списъка за застрашени обекти заради метода на реконструкция, която се счита, че застрашава целия обект.

Руините на катедралата от 11-и век и близкия манастир са покрити с великолепни мозайки и стенописи и са пример за разцвета на средновековната архитектура в страната.

Археологическа зона Чан Чан, Перу

8

Чан Чан е най-големият град от времето преди идването на Колумб в Южна Америка и е важен археологически обект в Перу. В него се намират важни паметници, храмове, цитадели. Градът е силно застрашен от бури, причинени от явлението Ел Ниньо, които водят до тежки дъждове и наводнения на перуанския бряг.

Чан Чан се намира в плодовит регион, богат на вода. Освен наводненията, развалините са претърпели щети от земетресения и крадци.

Влажните тропически гори на Атсинанана, Мадагаскар

9

Формирането на тази екосистема е отнела 60 милиона години. Учените ги наричат „осмия континент“, а мястото е дом на лемури, мадагаскарски тенрек, фаналока, ай-ай. Влажните тропически гори са застрашени от незаконната сеч.

Пристанище Албърт Док, Ливърпул

10

Старото пристанище в Ливърпул е в списъка на ЮНЕСКО от 2014 г. заради забележителните си сгради. Мястото наскоро беше поставено в списъка със застрашени обекти заради засиленото строителство там.

инфо: profit.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.