90 хиляди съобщения ще бъдат излъчени към Марс в петък

марсДесетки хиляди съобщения ще бъдат излъчени към Марс на 28 ноември, за да се отбележи 50-тата годишнина от началото на проучванията на Червената планета, пише Space.com.

На тази дата през 1964 година Националната космическа агенция на САЩ (NASA) изстреля космическия апарат Mariner 4, който седем месеца по-късно извърши историческа обиколка на Марс, изпращайки първите снимки на планетата отблизо. Това бяха изображения от един безводен и пуст свят, които разочароваха хората, вярващи, че на Червената планета може да има извънземен живот.

Компанията за финансиране на космически изследвания Uwingu ще отбележи юбилея, като изпрати приблизително 90 хиляди имена, съобщения и снимки със скоростта на светлината към Марс в петък рамките на проекта „Beam Me to Mars” („Излъчи ме до Марс“).


Хората по целия свят бяха поканени да изпратят съобщение срещу такса. В кампанията се включиха множество знаменитости, сред които актьорът Джордж Такеи, бившият командир на Международната космическа станция Крис Хадфилд, писателят Хоумър Хикам и др.

Партньорът на Uwingu, който ще извърши трансмисията на съобщенията – Universal Space Network, ще ги излъчи със скорост 1 милион бита в секунда. Те ще пристигнат на Червената планета за около 15 минути. Средствата, събрани от инициативата ще се използват за финансиране на проекти с изследователски и образователни цели в областта на космическите науки. Uwingu ще достави съобщенията и до американския Конгрес и щаб квартирата на Националната космическа агенция (NASA), както и до централата на ООН в Ню Йорк, за да покаже на политическите лидери важността на изследванията на Космоса.

инфо: focus-news.net

Вижте още: 

ЯДРЕНА АТАКА УНИЩОЖИЛА МАРСИАНСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.