93-годишната знахарка Весела Боздукова: Болестите идват от лошите енергии

4

В оловото се отразява страхът на човека, заравям проклятия в змийски гроб! 

93-годишната Вела Боздукова е най-прочутата знахарка от Бургаския регион. Живее в Айтос. Тя лекува с помощта на нетрадиционни методи като леене на куршум, хвърляне на боб и билки. Възрастната жена продължава да работи по двора, а пред дома й постоянно прииждат хора с молба да надникне в бъдещето им или да ги спаси от заболяване. И християни, и мюсюлмани я търсят в сложни житейски ситуации. Откакто се помни, баба Вела все със знахарство се занимава. Преди това е била санитарка в болницата, съобщава столичен ежедневник..

– Г-жо Боздукова, преди два месеца станахте на 93 години. Вярно ли е, че още сте по двора, работите и продължавате да помагате на хората?

– Вярно е, да. Когато не помагам на хората, копая черешите, ето вече имаме много и трябва да се берат. 70 са, а имаме и лозе. Като всяка година и тази ще направя вино – имаме 6 декара грозде. Тази година обаче ми го обраха крадци половината, но нищо, какво да направя. Пак ще имам

вино, поне по 50 литра правя, нищо че имам от миналата година, което не сме изпили.

– Не се ли изморявате?

– Изморявам се, но предпочитам да работя. Ето, имам кон, ора, копая, пръскам лозето. Помагат ми близки, съседи, приятели. Не мога да се оплача, всички ме обичат. Продължавам да работя и не мога да повярвам, че съм вече на 93 години. От всичко обаче най ме радва, че още съм с акъла си.

– Така е. Вие сте най-голямата специалистка по леене на куршум не само в областта, но и в цяла България. Ще наследят ли внучките ви таланта в „леенето“?

– А-а, това само аз и те си го знаем. Има неща, които не мога да казвам на всички, едно от тях са думите, които казвам при баене при пълнолуние, и наричанията, които съпровождат леенето на оловото. На мен майка ми предаде на ухо тези слова, след това се спомина. Оттогава това ми е като наследство, останало от нея. Умея да бая против уроки, страх, неврози, появили се лимфни възли, умея и лекувам с билки, съветвам хората по народному. По този начин съм лекувала и докторите едно време, макар че много не ми вярваха.

– Вие сте била санитарка, нали така?

– Да, преди да се пенсионирам. След това продължих да се занимавам само със знахарството. Но много ми е претоварено ежедневието и, да ви кажа, нямам нужда от реклама. По цял ден висят хора пред дома ми. Не на всички мога да помогна и това ме натъжава. Но поне се опитвам да го правя.

– Разкажете за вас, какъв е бил животът ви, дълголетница сте?

– Родена съм в село Разбойна, Русенско. Бяхме седем деца, четири от тях момичета. Аз съм най-голямата и отгледах всичките след мен (смее се). Винаги съм работила много, едно време на нивата бяхме от 10-годишни. Постоянно или навън, или вътре си имаше работа – тъкахме много и по становете. Не помня да съм си почивала. Мисля, че ако седна така и не правя нищо, ще ме хванат старческите проблеми и мен (смее се).

– Кажете сега за баенето, наистина ли може да излекува почти всички болести?

– Баенето е свързано с лошите енергии. Когато го правя, ставам в три посред нощ. До четири вече съм приготвила дрешките за баене. Преди изгрев слънце най-хващат думите, както и когато правя това по пълнолуние.

Morkadis

– Всички болести ли се лекуват с баене?

– Не всички, разбира се. Голяма част, които са свързани с лоши енергии, изцерявам, но психично болните хора не мога да излекувам. Те са си такива „отгоре“. Което е от стреса, се лекува с баене, но има болести, които са по-силни и от думите, и от куршума. Още като видя човека, и му личи. Веднага мога да кажа дали ще му помогна или не.

– А леенето на куршум при какви случаи използвате?

– Повече когато се боря срещу страха у човека. Сложно е, но най-важна е молитвата. Думите, които казвам, те правят ефекта на изцерение. И в оловото се отразява това, от което човека го е страх. Разбереш ли причината, страхът ти си отива сам. Преди да почна да изричам каквото и да било, разтопявам на жар оловото, което е колкото зърно, после го изливам в канче с вода. Повтарям това по десетина пъти и накрая обикновено се появява фигурка, която е тази, у която остава страхът човешки. Ей това е, няма друго.

– Ако има голям страх или стаена фобия, процедурата повтаря ли се?

– Да, случвало ми се е до три пъти да лея куршум. Иначе после с оловото се спи под възглавницата три нощи и накрая го хвърляш в течаща вода. Така се лекува душата.

– А на правнуците смятате ли да предадете тайната си за баенето?

– Както вече казах, имам внучки и правнуци, които живеят в Германия. Идват понякога да ме видят. Но не, на правнуците не съм предала нищо. Много са малки.

– Вярно ли е, че заради тях сте вдигнали цял етаж на къщата си, като преди това сте начертали проекта и обзавели стаите им?

– Вярно е, да. Много исках да се чувстват добре тук. Нищо да не им липсва, като дойдат тук през лятото.

– Гледате и на боб, нали така? Често ли идват хора, за да им „чертаете“ бъдещето?

– Много често. Дори понякога повечето са такива хора, не болни. Бобът, на който гледам, е черен. Използвам го вече повече от 20 години.

– Кои са любимите ви пациенти?

– Децата са ми любими. Напоследък все по-често ги водят с проблеми със сливиците. „Изсушавам“ ги и после им минават. Но не всяко дете е еднакво с другото.

– При вас идват всички – и християни, и мюсюлмани. По еднакъв начин ли ги лекувате?

– Не. Господ е един, само религиите са различни. Затова имам вода за мюсюлмани с три турски молитви правена, имам и за християни от манастира „Св. Георги“ в Поморие. Имам вода за католици, и за арменци – всички са с молитви.

– Разкажете за „обръщането на кръвта“, което правите, за да спасите хората с проблеми при съсирването?

– Да, викат ми „специалист“ по „обръщане на кръвта“ (смее се). Нали знаете, че когато човек е болен, кръвта му се съсирва в някои точки. Тези точки трябва да се раздвижат. И това е т.нар. обръщане на кръвта, което аз правя. Но то също си е моя тайна.

– Добре. Само стресът ли причинява сериозните заболявания според вас?

– Не е само това. Завистта човешка, злобата е виновна също много. Както се казва, проклятието може и то да те вкара в гроба. И ако го изречеш, и ако го получиш. Само едно спасение има от проклятието – Змийски гроб се нарича. Когато разбера, че човек има подобно проклятие, взимам дрехи от него и ги нося на Змийски гроб да му бая. Понякога и хората там водя. Някой змей е паднал там преди години и е погребан, ама не се знае в кои години. Камъни има натрупани на мястото. Почти всички от Айтос знаят това място, но никой не ходи там сам заради поверия.

– Ясно. Как ви се отблагодаряват хората, г-жо Боздукова, важни ли са ви подаръците им?

– Не, разбира се. Непрекъснато ми носят какви ли не неща хората. Но мен ме впечатлява само добрината. Ние затова сме и на тоя свят. От подаръците на благодарни люде имам две любими икони – на Свети Николай Чудотворец и на Света Богородица. Към тях отправям и аз моите молитви за здраве всеки ден.

инфо: pik.bg

Вижте още: 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.