Aрхеологически комплекс Калето (Мездра)

Разположен в югозападния край на Мездра, върху висок скалист рид, надвесен над левия бряг на река Искър се намира археологически комплекс „Калето”. През хълма минават основни древни пътища, които се използват и днес.

Тук се намират останки от цялата човешка история, датирани от каменно – медната епоха до Средновековието.

Макет на археологически комплекс Калето (Мездра). Снимка: Уикипедия

Следи от цели две последователно съществували укрепени селища от края на каменно-медната епоха (втората половина на V хил. пр. Хр.) и преходния период към бронзовата епоха (първата половина на IV хил. пр. Хр.) са запазени над хълма на река Искър. Някога те били унищожени от стихийни пожари. Откритите находки от разкопките на „Калето“ (и тук трябва да вмъкнем, че те са доста) ясно говорят за това, че в края на каменно-медната епоха селището край Мездра е било процъфтяващ занаятчийски център.

През 2008 година е намерено „Светилище на тура“, една от най-значимите находки от края на каменно-медната епоха. В България няма друг подобен аналог. Името на храма идва от Тур – езическото диво говедо е обожествявано и се е смятало, че е държало света на рогата си. На същото място около 2500 години по-късно е създадена ранно-тракийската сакрална структура. Древните траки от племето „трибали“ обитавали местността до I век, когато селището заедно с цяла Мизия било завладяно от Римската империя.

Хълмът с крепостта (горе), новата порта и старият мост (вдясно) над Искър. Снимка: Уикипедия

През Античността, на мястото е изградено римско укрепление от средата на II век, по-късно езически култов център от III век и укрепено селище от IV-VI век. Над „светилище на тура“ и до днес се виждат останките от езическия култов център. Открити са множество бронзови монети от времето на римските императори Дометиан, Клавдий II Готски и Проб, както и бронзови фибули, торква, украшения за колан и сребърно листо от лавров венец. Бронзова отливка на орел е открита под основата на крепостната стена. Находката е толкова важна, тъй като това изображение е едно от най-ранните на могъщата птица, която е емблема на Римската империя и изразява властта и силата. Открит е и бронзов ключ. Тук ще бъдем малко по-подробни – точното място на ключа е под останките на най-представителната сграда на Калето, което навежда доста хора на мисълта, че след като това е най-запазената крепост от този период в България, най-вероятно това е символичният Ключ към Северозапада. Доста интересно.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

Средновековната крепост Овеч

Средновековни български крепости: Маточинската крепост

Средновековни български крепости: Царевец

Средновековни български крепости: Траянови врата

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.