На 23 юни ще наблюдаваме най-голямото пълнолуние за тази година

 

ЛУНАВ края на тази седмица ще станем свидетели на най-голямото и най-близко пълнолуние на 2013 г. Следващият път, когато Луната ще е толкова близо до Земята е чак през август 2014 г.

 

На езика на астрономията това се нарича пълнолуние в перигей – най-близката до центъра на Земята точка от орбитата. От няколко години обаче явлението стана известно и като“Супер Луна“.


На 23 юни пълната фаза на Луната и най-голямото й приближаване до Земята попадат в рамките на един час (14 – 15 часа българско време).

Когато е в перигей, Луната е с около 25% по-ярка, отколкото ако е в апогей, но това трудно се забелязва с невъоръжено око. Човешкото око може да различи ясно яркостите на два източника на светлина, ако те се отличават поне два пъти.

Друг ефект, който е предизвикан от по-малкото разстояние между Земята и Луната, са по-интензивните приливи и отливи. Вероятно затова някои хора смятат, че Супер Луната може да доведе със себе си бедствия и катастрофи, но науката доказва, че подобна връзка няма и никога не е имало. Това, което ни очаква, ако небето е ясно, е да се насладим на едно красиво пълнолуние.

източник: http://www.obekti.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.