Аляска се топи

а3Промените в климата може да причинят топене на вечно замръзналата покривка под Аляска

Промените в климата могат да доведат до разтопяване на вечнозамръзналата покривка на Аляска до края на века. Това сочат резултатите от ново проучване, публикувано в Geophysical Research Letters.

То е разработено с помощта на суперкомпютър, който е разиграл различни климатични модели за бъдещето на тази покривка с дебелина приблизително 3,40 метра. Според най-лошия сценарий повишаването на температурите може да я разтопи напълно до 2100г., което ще промени изцяло екосистемите в районите на Аляска, Канада и Русия.

“Ако тази покривка, която е най-близка до земната повърхност, се разтопи, тя може да отдели големи количества отровни газове в атмосферата и да засили глобалното затопляне”, обясни Дейвид Лорънс от Националния център за изследване на атмосферата. “Може и да подценяваме темповете, с които се повишават температурите на Земята”, допълни той. Въпреки това има и учени, които не подкрепят теорията. Според Владимир Романовски, учен от Университета във Феърбанкс Аляска разтопяването няма да е толкова силно и толкова дълбоко. Компютърният модел не е взел предвид някои природни фактори, които действат в посока към поддържане на вечнозамръзналите територии студени, допълни Романовски.


Тези територии се намират в основната си част под Аляска, Канада и Сибир и могат да достигнат дълбочина от 300 метра към Северния полюс. Топенето на замръзналите територии е само поредното доказателство за промените в Арктическия климат. През септември беше установено, че полярната шапка на Земята се е свила до най-малките си размери от 25 години насам. Тундрата се раззеленява, а от НАСА съобщиха, че 2005г. е била най-топлата в историята на Земята.

Инфо: БГНЕС.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Iv 11 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.