Откриха мумия с татуировки в Сибир

 

В Сибир е открита мумия с татуировки. Предполага се, че мумията е на около 2500 години и преживе е била на 25 годишна жена, известна като принцеса Укок, принадлежаща към племето Паризик. Била е открита през 1993 година в замръзналата земя и поради тази причина голяма част от тялото и татуировките са се запазили невредими. Открита е погребана заедно със 6 коня, които според тогавашните вярвания трябвало да я съпроводят в отвъдното.

Мумията е била съхранявана в институт в Новосибирск, но предстои да бъде преместена в нацианалния музей, където да бъде изложена в стъклен саркофаг, за да могат да я видят туристите.

Татуировките на племето Паризик са били едни от най-сложните и красиви за времето си. В днешно време учените обясняват древните татуировки с личната идентификация на всеки човек. Те говорели за мястото му в обществото и света, за личните му качества. Колкото повече били – толкова по-високо място заемал човек в йерархията. Племето също вярвало, че рисунките по тялото ще им помогнат да се намерят с близките си, когато преминат в отвъдния свят.

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.