Археолози откриха нова ценна находка в Пловдив

 

находка 1Археолози откриха нова ценна находка – мраморна статуя в естествен човешки ръст, без глава, при разкопките на площад „Централен“ в Пловдив. Според археолога Борис Драганов находката най-вероятно е от периода края на III, началото на IV в. „В едната си ръка фигурата държи свитък, което означава, че най-вероятно е на висш магистрат, издал някакъв едикт за древния Филипополис“, коментира Драганов.

Още си личат следите от обработка с инструментите, което дава основание на археолозите да предполагат, че статуята е стояла открита около 40-50 години, след което е използвана за вграждане в зид. „Предстои да бъде почистена и извадена на открито, за да се даде повече информация, очаква се да излязат още детайли от статуи, колони, както и надписи“, каза археологът.

Наскоро в близост до статуята беше открита глава, за която експертите тепърва ще установяват дали принадлежи към новооткритата находка. Според Борис Драганов ценните находки, на които се натъкват специалистите, доказват, че на това място в продължение на 2000 години е имало непрекъснат градски живот. Най-вероятно на обекта ще се работи поне още седмица, преди да бъде обявен краят на археологическия сезон.

От своя страна кметът Иван Тотев обяви, че в проектобюджета на общината за следващата година са предвидени 300 000 лева за продължаване на разкопките.

инфо: http://pressadaily.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.