Аспирина и виното убиват рака в зародиш

виноТетраплоидните клетки, с които може да започне ракът, е възможно да се унищожат избирателно, като се обработят с аспирин и ресвератрол, съдържащ се в червеното вино.

Повод за онкология може да стане увеличената плоидност на клетките – появата в тях на излишен набор хромозоми.

В нормално състояние клетките на човека (освен половите) са диплоидни, тоест имат два набора хромозоми, получени от бащата и майката. Ако изведнъж в тях се образува трети, клетката става триплоидна, четвърти – тетраплоидна.

Полиплоидизацията не е толкова рядко явление, но нормално я понасят само растенията, при животните увеличаването на броя на хромозомите и следователно появата на нови работещи копия на гените води към сериозни неприятности.

Възникването на голям брой тетраплоидни клетки е характерно за началния стадий на рак на хранопровода, на стомаха, на млечната жлеза, на маточната шийка, на простатата и др. В нормална ситуация тетраплоидните клетки загиват сами – или ако са оцелели, ги унищожава имунната система, но се случва да не се случи нито едното, нито другото. Полиплоидизацията протича в клетките, готови да станат ракови, и се случва когато в тях се отключат туморните супресори.

Ако навреме се унищожат тетраплоидните клетки, това е възможно да предотврати развитието на рака. Но как да стане това? Необходимо е да се открие средство, което да се справи именно с тетраплоидните клетки, без да засяга нормалните им съседи. ДНК увреждащите средства изобщо не са страшни за тетраплоидите (вероятно поради запаса хромозоми), а съединенията, възпрепятстващи клетъчното делене, се отразяват и на нормалните клетки.

Гуидо Кремер от Националния институт за здравеопазване и медицински изследвания на Франция (INSERM) и колегите му са открили две вещества, които действат именно на тетраплоидните клетки, без да засягат диплоидните.

Веществата се оказали банални както никога – аспирин и ресвератрол. Ресвератролът често се обсъжда като средство, удължаващо живота, и обикновено във връзка с него се споменава червеното вино, където то наистина е много, но се съдържа и в други продукти. И ресвератролът, и аспиринът потискат развитието на рак, но какво точно и как го правят, учените продължават да установяват.

В сп. PNAS Гуидо Кремер и колегите му съобщават, че ако мишки, предразположени към рак и с голямо количество тетраплоидни клетки в стомаха получат аспирин и ресвератрол, то броят на „лошите“ клетки намалява. Следователно спада и вероятността от развитие на злокачествени тумори.

В друг експеримент ресвератрол и аспирин били „предлагани“ на клетки от миши рак на белите дробове, миши ембрионални фибробласти и клетки от човешки рак на дебелото черво. При всяка разновидност имало както диплоидни, така и тетраплоидни клетки, но аспиринът и ресвератролът унищожавали само вторите и оставяли живи първите.

Тук, разбира се, може да се попита: как стои въпросът с диплоидните ракови клетки? Срещу тях може да се използват класически противотуморни съединения от рода на цисплатин, но изследователите подчертават, че такива препарати са безсилни срещу тетраплоидни ракови клетки.

Както смятат авторите, ефектът на ресвератрола и аспирина е свързан с това, че те ускоряват синтеза на AMP-активирана протеин киназа, контролираща енергийния баланс на клетката.

В диплоидните и тетраплоидните клетки активността на тази протеин киназа нараствала еднакво, но загивали само тетраплоидните клетки. Впрочем какъв именно механизъм работи тук, тепърва предстои да се изяснява.

Вижте още: 

Витамин В17 лекува рак и удължава живота

инфо: http://megavselena.com/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.