Outernet – безплатен интернет за целия свят

интернетАко интернетът е неотменно човешко право, тогава блокирането му е нарушаване на човешките права. Това е идеята зад проект Outernet – амбициозен план от неправителствена организация в Ню Йорк, чиято цел е да направи интернета достъпен за целия свят.

Организацията Media Development Investment Fund иска да изпрати стотици миниатюрни сателити в ниската земна орбита, които да предават сигнал от стотици наземни станции. Новата мрежа ще позволи на всеки да използва интернет и то без никаква цензура.

От MDIF казват, че искат да изпращат новини, селскостопанска информация, образователни уроци, безплатни приложения и информация за бедствени ситуации в случай, че локалните мрежи паднат. Едната уловка е, че новата мрежа ще бъде еднопосочна. С достатъчно финансиране по-късно, организацията може да я направи двупосочна.


Към момента, MDIF планира да има готови прототипи на сателитите през юни, а първото им изстрелване да бъде в средата на следващата година. Изграждането и изстрелването на такъв мини сателит е доста скъпо, сложно и трудно. Освен това може да има нежелани последствия.

“Представете си 4 милиарда нови участници в глобалния пазар на идеите. Представете си лавина от иновации и изобретения.” – се чете в описанието на проекта. Всички искаме да имаме неограничен достъп до всичко, но не бива да бъдем наивни. Има места по света, където приливът на западни идеи и информация може да доведе до смъртоносни последствия.

Вижте още: 

След Сноудън: ограничения в интернет ?

инфо: http://iskamdaznam.com/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.