9 ужасяващи археологически открития за човешки жертвоприношения (част 2)

продължение от част 1

жерПогребения на новородени

Погребални съдове, съдържащи новородени бебета, са намирани в най-различни части на света, като в повечето случаи не става дума за жертвоприношение. Но е имало и такава практика. Според археолозите първите жертвоприношения на новородени датират от Желязната епоха и са се извършвали най-вече в Африка. Местните се опасявали от суша и затова принасяли жертви, за да умилостивят боговете. Като цяло тази практика не е широко разпространена и няма данни за практикуването ѝ извън Африка.

Минойците

Минойците са цивилизация, населявала остров Крит от 3000 г. пр. Хр. До 1100 г.пр.Хр. Считани са за първата напреднала култура в Европа. Тяхната писменост, известна като „Линеар А“, все още не е дешифрирана от историците. Въпреки разпадът на минойската цивилизация, настъпил в резултат на вулканично изригване, те са считани за интелигентно общество, при което се е наблюдавало относително равенство между половете.

Но дори най-миролюбивите култури си имат брутални страни. В легендарния дворцов комплекс Кносос са открити следи от жертвоприношения на деца с елементи на канибализъм. Религиозни изображения показват принасянето на човешки жертви върху специално изградени олтари. При разкопките на един от домовете в комплекса археолозите открили следи от масово ритуално погребение на деца. Кожата им е била отстранена, най-вероятно в резултат на канибализъм. Учените са установили наличието на т. нар. „кризисни“ култове, появили се при разпада на минойската цивилизация, като при тях жертвоприношенията са се случвали доста по-често от обичайното, най-вероятно в опит да бъдат умилостивени боговете.

Британските жертвоприношения

Келтите дошли в Британия около 7 век пр. Хр. Важно е да се отбележи, че британските келти не са били една група. Названието „келти“ е дадено на древните британци през 18 век в опита на академичната общност да групира широка гама от племена с много различни култури. В този смисъл, келтите често са практикували човешки жертвоприношения. Римляните, които не са особено гнуслива цивилизация, били шокирани от келтските обичаи.

Най-известните намерени останки от тези практики са на човек, наречен от археолозите  „Рибарят Фред“, открит заедно с инструментите и оръжията си през 1981 година. Археолозите открили следи от свиреп удар с меч в задната част на главата. Въпреки че е счупил черепа му, този удар не го е убил. Можем само да гадаем какво се е случило с Фред след това, тъй като по голямата част от тялото му все още не е намерена, но най-вероятно смъртта му е била изключително брутална.

Древен Египет

Всички знаем (или поне си мислим, че знаем) за Древен Египет – мумии, сфинксове и т.н. Това, което много хора не знаят, е че човешките жертвоприношения не са били нещо необичайно сред египтяните. Най-често срещаните такива са практикувани при смърт на владетел, като робите са били убивани, за да придружат господаря си в отвъдното. Най-ранните доказателства за подобни прояви датират от 3500 – 3200 г. пр.Хр.

Тази практика е била упражнявана на приливи и отливи, но по времето на Първата династия жертвоприношенията стават все по-редовни и все по-брутални. По телата не са открити външни травми, тъй като загубата на кръв за египтяните е била нещо неприемливо, особено за благородниците. Не е ясно дали хората, чиито тела са намерени, са се жертвали доброволно или принудително. Военнопленниците често са били жертвани. Гробницата на фараон Аха, който управлявал през първата династия, съдържа 36 други трупа освен неговия. Всички тела били на млади мъже (най-възрастният бил на 20 години), като всички са умрели в резултат на удушаване.

Съвременните жертвоприношения в Уганда

Освен ако нямате някакъв психически дефект, най-вероятно се надявате, че човешките жертвоприношения са останали дълбоко в древността. Съжаляваме, че ще ви разочароваме. През 2009 и 2010 периодично се появяваха сведения за ритуални убийства на деца в Уганда, Африка. Кървавата практика, която явно е била във възход в страната, се изпълнявала от шамани. Защо обаче жертвите са деца? Трудно е да се отговори. Според някои това се дължи на нигерийски филми, които поощрявали принасянето на малки деца в жертва. Филмите разказват за семейство, което забогатява, след като принася в жертва човек. Според други това се дължи на страха от природно бедствие, най-вероятно глад.

Много от убитите деца са били отвлечени от убийците си и не са ги познавали. Оцелелите хлапета са много малко, но едно от тях, 3-годишният Мукуса, успява да се измъкне и да идентифицира похитителите си. По време на бягството обаче те отрязват половия орган на момчето.. Активисти, борещи се за модернизация на Уганда, настояват шаманите да не бъдат допускани до деца. Впоследствие са разкрити и няколко специално изградени за жертвоприношения места. Според самите шамани обаче те се опитват да променят порядките си. Един от тях иска практиката с детски жертвоприношения да бъде прекратена, въпреки че в миналото самият той е принесъл в жертва повече от 70 деца, включително и собственият си 10-годишен син.

инфо: http://www.svobodnoslovo.eu/ 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.