9 ужасяващи археологически открития за човешки жертвоприношения (част 1)

жертвоприношениеЧовешките жертвоприношения са тъмен факт от историята на цивилизацията ни. Въпреки че не са били толкова разпространени, колко се твърдеше до скоро, на някои места те действително са се практикували… и все още се практикуват! Въпреки че повечето от тези истории са силно преувеличена пропаганда, има някои, които са документирани и изучени много добре. Вижте 9-те най-фрапиращи случая на човешки жертвоприношения.

Масови жертвоприношения на жени в Китай

Един от най-известните древни градове в Китай е Шимао. Основан през 2300 г. пр. Хр., градът е бил населяван само около 300 години. При разкопките археолозите се натъкнали на нещо страшно. В храмовият комплекс били открити черепите на 80 млади жени, но телата им не били намерени. При изследването на черепите били забелязани неоспорими белези на насилствена смърт, като по тях имало следи от огън и удари с тъп предмет. Относно това защо толкова млади жени са били обезглавени и захвърлени в общ гроб археолозите смятат, че е възможно те да са били от враждуващи племена и с тяхното жертвоприношение да е било отбелязано основаването на Шимао.

Робите на викингите

Въпреки че викингите не са били чак такива диваци, за каквито много хора ги смятат, скандинавците не са спечелили репутацията си като са пишели приказки. Много често те нападали британските селища и взимали роби със себе си, като мъжете са били принуждавани да работят във фермите, а в името на цивилизования тон ще ви спестим участта на жените. И ако това не е достатъчно варварско, чуйте това – част от робите на викингските лидери са били погребвани заедно с господарите си!  При археологически разкопки във Флакстад, Норвегия, били открити няколко гроба и десет тела, някои от които били обезглавени. Изследванията установили че обезглавените са били роби. Археолозите предполагат, че тези хора са били екзекутирани, за да послужат като подарък за мъртвия си господар.

Най-старото жертвоприношение в Судан

В района на Африка жертвоприношенията не са били чак толкова често срещано явление, но все пак ги е имало. Селото Ел Кадада в долината на река Нил би могло да съдържа доказателство за най-старата подобна проява в Африка. Френски изследователи се натъкнали на гробница, съдържаща телата на двама души, две кози и едно куче. Хората, мъж и жена, са обърнати един към друг. Учените установили, че гробницата датира от периода 3700 – 3400 г. пр.Хр., което предхожда с 2000 години следващото документирано жертвоприношение в Африка.

Храмът на Моче в Перу

Преди инките да се заселят в Перу, регионът е бил обитаван от северно племе, наречено Моче. Те са считали, че войната и религията са неразривно свързани. В тяхното войнствено общество най-висока позиция в йерархията са заемали войните и жреците. Войните водели военнопленниците в храмовете, където до днес са запазени изображения, показващи екзекуциите на завързани голи мъже. Сред руините на храмовия комплекс Хуакас де Моче постоянно биват откривани нови и нови тела, като до момента техният брой е 70. Археолозите предполагат, че покойниците са били от други племена, тъй като не са били умъртвени по особено достоен начин. Черепите им били превърнати в чаши, а телата им били оставяни на публични места, тъй като кръвта била дар за боговете. След известно време останките били хвърляни в общи гробове, където лешоядите довършвали останалото.

Прочетете още: 

Езерото на скелетите

инфо: http://www.svobodnoslovo.eu/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

 

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.