Руините на древен град може би се крият в дъждовните гори на Хондурас

москитияЛегендата гласи, че някъде в дъждовните гори на района Москития в Хондурас, се крият руините на отдавна изгубен древен метрополис, наречен Суидад Бланка (Ciudad Blanca) или преведено на български Белият Град. Конквистадорите са вярвали, че градът крие огромни златни богатства и за това усилено са го търсили още от XVI век насам. До ден днешен легендарния град остава неоткрит, въпреки че има много находки в района, показващи, че в Москития е имало процъфтяваща цивилизация.

Археолозите Стивън Елкинс и Бил Бенсън съобщиха миналата година, че най-вероятно са открили развалините на голямо селище дълбоко в дъждовните гори на Москития.
Двамата учени са използвали технологията ЛИДАР (LIDAR), която работи подобно на сонарите, но не използва звук, а лазерни лъчи. Технологията използвана от ниско прелитащи самолети им е позволила да погледнат под гъстата растителност, покриваща района, и да се натъкнат на релеф, който почти със сигурност съставлява руините на легендарния древен град Суидад Бланка. Изображенията на града показват, че от него са останали пътища, канали, основи на сгради и терасирана обработваема земя.

Тази година екипът планира да остави птичия поглед и да премине към сухоземна експедиция, която да изследва откритите структури. Дали това наистина е изгубения Судад Бланка все още не е напълно ясно, но почти с пълна сигурност може да се твърди, че е открит центърът на отдавна изгубена цивилизация.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.