До 2028 година отново ще сме кацнали на Луната

лунатаКакво ли ще е следващото предизвикателство пред НАСА, след като се осъществи мисията по “улавяне” на опасен за Земята астероид?

Според Дейвид Кринг, учен от “Лунния и Планетарен Институт” (LPI) към НАСА, наближава времето отново да се организира мисия до Луната. Според него това трябва да се случи до 2028-ма година, почти 60 години след мисията на “Аполо 11”.

Идеята на Кринг е да се изгради станция в космоса, която ще се разположи в точката на Лагранж 2, където гравитациите на Земята и Луната взаимно се преодоляват. Принципно точката на Лагранж е място в космоса, където на малки обекти влияят гравитационните сили на Земята и Луната. Точно на това място обаче тези сили компенсират взаимното си влияние и намиращия се в точката на Лагранж обект, може да остане неподвижен спрямо Земята и Луната.

Ако на това място се разположи космическа станция, то от нея ще могат да се контролират и направляват роботи, луноходи и дори космонавти, които да проучват лунната повърхност. За учените представлява изключителен интерес проучването на лунният Южен Полюс – Ейткън, чийто диаметър е 2500 км. Той съдържа огромни количества лед, които могат да бъдат използвани в помощ на изследователите на лунната повърхност.

Няма обаче предвидено финансиране за подобен проект от страна на НАСА, особено пък за мисия с космонавти. Нещо повече – президентът Обама заклейми всякакви идеи свързани с връщане на Луната в една от своите речи през април 2010г. От друга страна Обама няма да бъде повече президент след 2017г. – достатъчно време да се подготви почвата за нови молби за подобен проект.

инфо: http://cosmos.actualno.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.