Добротата се намира в нашите гени?

генДобротата не е само въпрос на възпитание, но така също и на гени

Това е мнението на психолози от Калифорнийския университет в Ървин и Университета на Бъфало, според които щедростта и дружелюбността на хората се предават чрез гените. Става въпрос за рецепторните гени на два конкретни хормона – вазопресин и окситоцин, които имат пряка връзка с начина, по който се държим помежду си. Тези хормони се свързват с клетките ни чрез различни рецептори, а други няколко гена пък на свой ред контролират дейността на самите рецептори.


Хормонът окситоцин предизвиква майчинско поведение, заради което е наричан химикал на прегръдката и обичта.

Проведеното от психолозите изследване на определени гени има за цел да се разбере дали хормоните вазопресин и окситоцин играят някаква роля при по-общественополезни нагласи, като например благотворителност и гражданско съзнание. Участниците отговарят на въпроси, свързани с гражданските задължения на всеки човек, с останалите хора и света, както и със собствената им дейност по отношение на благотворителността и доброволчеството.

От 711 участници са взети ДНК проби, чрез които да се разбере спецификата на рецепторите им за окситоцин и вазопресин. Оказва се обаче, че нашите гени имат значение в комбинация със специфичното светоусещане на всеки човек.

„Не сме открили гена на добротата, а само ген, допринасящ за нея, който обаче прави това само в съчетание с определен тип светоусещане“, заявяват изследователите.

инфо: http://www.chudesa.net/

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.