Древен надпис променя историята на Египет

египетНадпис на 3500 години върху каменен блок в Египет може да е най-старият „доклад“ с метеорологични данни в света, съобщи „Сайънс дейли”.

Надписът вероятно ще хвърли нова светлина върху хронологията на събития в Близкия изток в древността. Нов превод на надписа, включващ 40 реда, върху каменния блок, висок близо 2 метра, разкрива, че се говори за дъждове, мрак, а и че в небето имало продължителна буря, чийто тътен бил по-силен от виковете на тълпите.

Учени от Института по ориенталистика към Чикагския университет смятат, че необичайните метеорологични условия, за които се споменава в надписа, се дължат на голямо вулканично изригване на Тера – сегашния остров Санторини в Средиземно море. Това вулканично изригване вероятно е било последвано от големи промени в метеорологичните условия в Египет.

Новият превод навежда на мисълта, че Яхмос Първи – фараонът основател на 18-ата династия в Древния Египет, е управлявал през епоха, която е била по-близо във времето до вулканичното изригване на остров Тера, отколкото се смяташе досега. Това може да промени представите на учените за важни събития в историята на човечеството.


Надписът върху каменния блок, кръстен Стела на бурите, ни връща към управлението на Яхмос Първи, което бележи началото на Новото царство. По това време мощта на Египет достига своя връх.

Каменният блок е намерен раздробен на парчета в Луксор, където по-рано се е намирал град Тива. Ако надписът описва случилото се след природното бедствие на остров Тера, правилното датиране на стелата и на управлението на Яхмос Първи, за което се смята, че е около 1550 г. пр. Хр., би трябвало да е свързано с период, който е с 30 – 50 години по-ранен, пише в. „Монитор“.

„Това е важно за учените, които изследват Близкия изток и източната част на Средиземноморието в древността, защото ползваната от археолозите хронология на събитията е базирана върху списъци с египетски фараони, заяви Надин Мьолер от екипа. Новата информация може да доведе до коригиране на някои дати.“

Вижте още: 

Владетелите на древен Египет – извънземни?

инфо: http://www.novini.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

3 коментара
  1. Анонимен 10 години ago
  2. Йоан 10 години ago
  3. Jakky 10 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.