Езерото на скелетите

р1Много алпинисти и планинари са загубили живата си по склоновете на Хималаите. Ледената прегръдка на планината пази телата им и вероятно по-голямата част от тях никога няма да бъдат открити.

Но не само суровите условия могат да бъдат причина за гибелта на хората.

През 1924 година е открито езеро, пълно със скелети. Все още няма рационално обяснение какво точно се е случило на това място.

Това езеро се нарича Рупкунд и е открито съвсем случайно през първата четвърт на 20 век. Разположено е в индийския щат Утаракханд на 5029 метра надморско равнище. В близост до него не минават никакви пътища.

Езерото придобива популярност, когато от водите му са извадени над 500 човешки скелета и най-различни предмети. Хипотезите и обясненията на археолозите за тази зловеща находка са най-различни.

Според някои скелетите са на древни хора, които са живели в близост до езерото и масово са измрели от някаква епидемия или са загинали при военни действия. Друго предположение гласи, че може би са измрели от някакво природно бедствие – земетресение, пожар или свлачище, което ги е затрупало.

Когато е направено по-задълбочено изследване на останките е установено, че по-голямата част от черепите имат тежки фрактури. Според археолозите обяснението може да се крие в буря, придружена с градушка. Огромни ледени късове, които са застигнали хората, които не е имало къде да се скрият и са загинали под тежките удари.

р2Ако се обърнем назад към древните хималайски песни, приказки и предания, можем да намерим известно потвърждение на горните твърдения. Легендите разказват, че кралят на Канудж не се вслушал в съветите на шаманите си и с това разгневил боговете. Той отишъл на поклонение на богинята Нанда Деви, придружен от цялата си придворна свита, включително и бременната кралица, като преминали напряко през свещените земи на индийската богиня.

Когато поклонението свършило и решили да се връщат, кралицата започнала да ражда. Дала живот на детето си в пещера, намираща се в близост до езерото Рупкунд. Богинята Нанда Деви страшно се разгневила за това, че хората преминали през свещенните и земи и решила да погуби всички, като им прати градушка от огромни ледени късове.

Дали легендата  е истина никога няма да разберем. Направените ДНК тестове показват, че останките са на възраст около 850 години. Интереснен е фактът, че половината скелети са на неестествено ниски хора. След направените анализи се установило, че костите са носители на генетични мутации, неприсъщи за хората, населяващи тези региони.

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Въпреки, че е изминал почти век от откриването му, Езерото на скелетите все още упорито крие своята тайна.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Анонимен 7 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.