30 факта за растенията, които може би не знаете (част 2)

продължение от част 1

регия

Виктория регия

Виктория регия е най-голямото водно растение. Неговите листа са с големина 2 метра в диаметър и са толкова здрави, че малките деца могат да ги използват за лодки.

Бенгалския фикус е дървото с най-голямата корона. Диаметъра и достига 500 метра.

Фикусът, който се отглежда като стайно растение, произлиза от горите на Индия.

Растенията, които издържат най-много на слънце и суша са кактусите. Те могат да издържат на 62 градуса, без да загинат. През дъждовните дни кактусите натрупват вода в стеблата си.

Дървото-гимнастик, което наподобява на пъпеш, се среща в Северозападно Мексико. Когато достигне определени размери, дървото започва да наподобява на морков, който е обърнат с острата си част нагоре. В още по-късен етап от растежа, горната част на дървото се обръща надолу и се заравя в земята.

Филодендронът е известен в България като стайно цвете. Неговата родина е Бразилия, където то се увива около стеблата на тропическите дървета.

Портокалът произлиза от Южните Хималаи. В днешно време се отглежда в Азия, Африка, Америка и Европа.

Хлебното дърво произлиза от Филипинските острови. Неговите плодове, които са големи колкото човешка глава съдържат растително масло и захар. Три дървета са напълно достатъчни, за да изхранват едно семейство в продължение на години.

Бананът достига дължина около 10 метра, листата му са дълги 4 метра и широки метър. Грозд с банани може да е дълъг 2 метра, да има 300 плода и да тежи 50 килограма. Всяко стебло ражда само веднъж и умира.

Вечнозеленият дъб, от който се прави корк, расте по средиземноморието.

Псилоте електрика е дърво, което расте в Индия и действително съдържа електричество. Ако се докоснете до него ще получите електрически удар.

Омагьосаното дърво произлиза от Северна Америка. Дървото свети през нощта, благодарение на фосфора, който извлича от почвата.

Има и огнеупорно дърво. Нарича се Шапаро и почти не гори.

Антиарис е най-опасното дърво, което се намира в Малайския архипелаг. Дървото отделя вещества в които има отрова – антиарин. Ако тези вещества се вдишат, те могат да спрат сърцето. В миналото са пращали затворниците, които са осъдени на смърт, за да събират смола от него.

Дървото Гинко билоба е най-древното дърво, което се е запазило в днешно време. Появило се е на планетата ни преди 270 милиона години.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

източник: obekti.bg

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.