Forbes: Eрата на генетично модифицирани хора може да започнe тази година

ин витроДо средата на 2014 г. перспективата за промени в ДНК и производството на генетично модифицирани хора излиза от сферата на научната фантастика и се превръща в реалност, пише forbes.com. В един момент, може би още през юли, британският парламент вероятно ще гласува за нова форма на ин витро оплождане – с включване на ДНК от трима родители, като в резултат това ще стане законно достъпно за двойките. Ако инициативата бъде подкрепена, това ще бъде първият законопроект, позволяващ промяната на човешката ДНК преди раждането, и отваряне на нова врата към бъдещето.

Процедурата включва подмяна на митохондриалната ДНК (мтДНК), за да се избегнат разрушителните мутации на клетките. Митохондриите са електроцентралите в човешките клетки, които преобразуват енергията от храната, за да могат нашите клетки да функционират, и те имат своя собствена ДНК, освен ядрената ДНК в нашите хромозоми, които съдържат по-голямата част от нашата генетична информация. Само майката предава мтДНК на детето и понякога тя съдържа мутации. Това може да доведе до сериозни проблеми.


Според списание Nature, около 1 от 5 000-10 000 човека, имат мутации в мтДНК, които водят до слепота, диабет, деменция, епилепсия и други нарушения.

Някои мутации могат да доведат до фатални заболявания като синдромът на Лий, частни неврологични нарушения, които се появяват в ранна детска възраст и постепенно унищожават способността за мислене и движение.

Използвайки нов метод за пренатални ДНК манипулации на майката и донора, ще се избегнат вредните мутации при новородени. По-рано подобни експерименти с човешки материал не са провеждани, изследователите са били ограничени до лабораторни експерименти, но напоследък, учените успешно са тествали процедурата при макаци.

Вижте още:  

Връзката между ДНК и паранормалните явления

инфо: http://30dumi.eu/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.