Откриха галактика от тъмна материя

галактикаАстрономи са забелязали галактика-джудже на разстояние 7 милиарда светлинни години от Земята. Масата на обекта е общо 190 милиона по-голяма от масата на Слънцето. Обикновено  галактиките са с десетки милиарди пъти по-големи от Слънцето.

Обектът има необичайно свойство – той се върти около по-голяма галактика и на 98% се състой от тъмна материя. Тази хипотетична форма на материя не изпуска електромагнитно излъчване и не взаимодейства с него.

Нейното присъствие може да се забележи само по създавания от нея гравитационен ефект. Тъмната галактика-джудже е била забелязана по ефекта, който тя оказва на светлината, идваща от галактиката, около която тя се върти.

инфо: http://znanie.eu

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.