Изобретенията, които погубиха създателите си (галерия)

Франц Рейхелт, 1879 – 1912

я1Франц бил абсолютно убеден, че може да създаде парашутен костюм, който да спасява пилотите. Той правил непрестанни експерименти в тази област и дори му излязъл прякор „летящият шивач“. Когато всичко било готово настъпило времето костюмът да бъде изпитан.

За място на опита била избрана Айфеловата кула – и височината била достатъчна, имало място и за зрители. Първоначално идеята била парашута да се изпробва с манекен, но в послядният момент храбрият шивач решил, че ще е най-добре да скочи сам. Той, както и цялото му семейство били убедени в ефективността на костюма и нито за миг не допускали, че може да се случи нещо.

На 4 февруари 1912 година Франц Рейхелт полетял от върха на кулата и паднал лошо пред погледа на роднините си и насъбралите се зяпачи. Парашутът му не се отворил, а той починал в болницата.

Макс Валие, 1895 – 1930

я2Инженерът Макс Валие бил един от водещите германски учени в областта на ракетостроенето и съосновател на „Обществото за космически полети“. Той разработвал ракетен двигател с течно гориво и решил да експериментира, като закрепи двигателя за обикновена шейна.

Опитът бил направен на 17 април 1930 година. Двигателят се самовзривил, а Макс Валие загинал на място.

Ото Лилентал, 1848 – 1896

я3Ото Лилентал правел доста дръзки експерименти в областта на самолетостроенето, заради които му излезли прозвищата „кралят на планерите“ и „бащата на летенето“. Този човек бил вдъхновител дори за братята Райт.

В злощастният за него 9 август 1896 година, крилото на планерът му го подвежда и той пикира неконтролируемо. Пада на земята от височина 20 метра. Ото Лилентал чупи гръбнака си и умира един ден по-късно, а последното изречено от него е:  „Жертвите са неизбежни“.

 Жан-Франсоа Пилатр дьо Розие, 1754-1785

я4Жан-Франсоа и колегата му маркиз Франсоа Д’Арлан стават първите летящи хора. На 21 ноември 1783 г. те извършват първият успешен пилотиран полет с балон. Дьо Розие става и първият човек, загинал в авиокатастрофа. Опитът му да пресече Ламанша с балон завършва с трагично.

Хорас Лоусън Хънли, 1823 – 1863

я5Хорас, който бил войник и морски инженер изобретил подводница, която се задвижвала с ръце.

Първото плаване завършило трагично – вълна преобърнала необичайната подводница, а точно в този момент люкът и бил отворен и тя се наводнила. Целият екипаж загинал.

Хорас направил втора подводница и втори опит, но и те били неуспешни. Изобретателят намерил смъртта си заедно с останалите 8 души от екипажа.

Аурел Влайку, 1882 – 1913

я6Румънецът завършва успешно изпитанията с първият си аероплан през 1910 година. Веднага след това той се захваща с втория си проект „Влайку 2“, който му донася много награди от авиационни състезания.

Изобретателят намира смъртта си през 1913 година. Той решил да участва в надпревара за прелитане на Карпатите. Последното му изобретение не било завършено, за това той решил да се качи на старият си аероплан, който се разбил в планината и Влайку загинал.

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.