Напишете от какво ви е страх преди изпит – и ще го изкарате по-добре

изпитКой от нас не е треперил преди изпит? Американски експерти намериха изненадващо средство срещу този вид стрес. То звучи като домашно приготвено, но действа, твърдят авторите му.

Вместо да мислите за материала, върху който ще ви тестват, седнете и опишете на лист хартия страховете си. Така по-добрият резултат ви е гарантиран. Поне ако сте студент по математика или ученик.

Психолог от университета в Чикаго Шан Билок и колегите й задали на 20 студенти по математика две задачи. За първия тест те предупредили участниците само, че трябва да покажат най-доброто, на което са способни. При втория психическият натиск бил усилен: който се представи добре, получава парична награда. И освен това от резултата на всеки един зависи общият успех на групата. Студентите били предупредени, че ще ги заснемат на видео, докато решават задачите, а накрая предодавател ще ги провери.


След това дали на 10 от младежите 10 минути, през които да опишат страховете си от теста. Останалите 10 не правили нищо. Оказало се, че тези, които се отърсили от страховете си в писмен вид, постигнали много по-добри резултати. Групата, която просто си седяла през 10-те минути, се представила с 12% по-слаби резултати, отколкото на първия тест, който минал без психологически натиск. А другите – с 5% по-добре.

Подобен ефект бил наблюдаван и при ученици от 9. клас, на които предстоял заключителен изпит по биология.

Ръководителката на експеримента Билок обяснява, че причината е натоварването на префронталната мозъчна кора – част от мозъка, която функционира като „работен архив”. Когато има страхове, този архив се претоварва, а с него трябва да се решават умствените задачи, в случая – изпитните тестове. Ако той е с намалена работоспособност, резултатите са по-лоши. Ако преди изпит опишете страховете си, осигурявате по-голям мисловен капацитет, като прочиствате префронталната кора, казва Билок.

инфо: http://www.obekti.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.