Легендата за Джак и тиквения фенер

Halloween_Vintage_05Легендите, около тиквените фенери, които палим на Хелоуин произлизат от човека, известен днес като Джак с фенера. Историята разказва, че той бил нощен пазач в една ферма. Всяка вечер, когато правел своите обиколки, Джак носел със себе си стар дървен фенер, тъй като по това време все още нямало ток. Понякога виждал  в далечината мигащи светлинки и се шегувал, че това са призраци. От там се появил и прякорът му – Джак с фенера.

На следващия Хелоуин съселяните му се сетили за шегите на Джак и решили да направят фенери с помощта на които да виждат призраците. Но вместо дърво решили да използват тиква, защото била по-евтина.

Друга от легендите разказва за ирландец на име Джак, който бил известен в селото си като стиснат и груб човек. Той се споразумял с дявола никога да не го праща в ада, заради греховете му. Когато починал Джак се озовал пред портите на Рая, но не бил пуснат да премине. Примирил се и тръгнал към ада, но и там дяволът затворил вратите си за него, като го проклел да се скита между ада и рая завинаги. Все пак дяволът се смилил над него и му хвърлил шепа въглища, за да може да осветява пътя си. Джак ги сложил в направения от него тиквен фенер.
По-подробната версия на горната история разказва как Джак е излъгал дявола. Според някои, дяволът го срещнал, когато излизал от кръчмата и поискал да открадне душата му. Джак се съгласил, но поискал да изпие едно последно питие и тъй като бил свършил парите си, поискал от дявола. Той на свой ред се съгласил и се превърнал в монета. Джак взел монетата и веднага я пъхнал в портфейла си на който имало избродиран кръст. Дявола се замолил на хитрецът да го пусне и той се съгласил при едно условие – ако го остави да живее още една година.

Изминала едната година. Дошло времето дяволът да вземе душата на Джак, както се били споразумели. Но Джак бил подготвен за тази среща. Той предварително изрисувал едно ябълково дърво с кръстове и когато дяволът се появил, Джак му се примолил за още едно последо желание – да му откъсне една ябълка от това дърво. Смилил се дяволът, подлъгал се отново и бил измамен. Този път Джак си поискал още десет години живот.

След години Джак умрял и тъй като не водел праведен живот, отново се озовал пред портите на ада. Дяволът веднага го разпознал и отказал да го пусне. Подхвърлил му само шепа жарава с която да осветява пътя си.


Според третата версия, Джак бил уличен в кражба за която съселяните му искали да го накажат със смърт. Докато се опитвал да се спаси, Джак призовал дявола и му предложил сделка – ако дяволът го спаси той щял да му помогне да обладае местната църква. Дяволът се съгласил. Хитрецът не можел да се върне в селото без да плати за кражбите и дълговете си, за това се примолил на дявола за пари, той се превърнал в монета и тук историята се повтаря.

Ирландската легенда за Джак достигнала до САЩ през 19-ти век и така започнала традицията да се палят тиквени фенери на Хелоуин. Вярва се, че освен историята за Джак, тиквените фенери символизират също душите на починалите хора.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.