Марс може да бъде ударен от комета

m1Най-близката до Земята планета – Марс, би могла да бъде ударена от комета. Подобно събитие би било уникален космически спектакъл, който няма да ни застраши. Вероятността това да се случи не е висока, но съществува, което само по себе си не е никак малко.

Едно от най-големите космически зрелища, които човечеството е имало шанса да наблюдава в сравнително кратката си история, е сблъсъкът на кометата Шумейкър-Леви 9, с планетата Юпитер. Това е единственият докоментиран подобен случай. Тогава гъстата атмосфера на Юпитер разкъсaла кометата на парчета и в крайна сметка я погълнала.

Догодина обаче съществува възможност, макар и малка, да станем свидетели на нещо още по-зрелищно. Има реален шанс планетата Марс да бъде ударена от кометата „C/2013 A1“. В случай, че това се случи, сблъсъкът би бил много по-зрелищен от този, който сме наблюдавали преди. От една страна самата планета се намира много по-близо до нас, а от друга – червената планета има много по-рядка атмосфера и кометата ще може да достигне и удари повърхността и директно, без да се разпада или изгаря.

Тъй като кометата се намира в далечния край на Слънчевата система, учените все още не са имали достатъчно време да я наблюдават и изучат. По тази причина е трудно да се прецени точната и треактория. Кометата със сигурност ще прелети наблизо, но в крайна сметка шанса да удари Марс не е кой знае колко висок, въпреки че е възможно да се случи. Кометата ще прелети на 19 октомври 2014г. Независимо от развръзката, събитието ще бъде интересно за наблюдаване както от Марс, така и от Земята и при всички случаи ще можем да научим нещо ново от него.

Според НАСА кометата „C/2013 A1“ е между 1 и 3 километра в диаметър и препуска през Слънчевата система с 56 километра в секунда. Ако все пак кометата удари Марс, това ще промени облика на червената планета завинаги. Енергията, която ще се освободи от него би се равнявала 35 милиона мегатона динамит. Тъй като при тази развръзка в атмосферата на Марс ще бъдат изхвърлени огромни количества прах и отломки, климатът там ще се промени из основи, създавайки парников ефект и правейки планетата по-топла и мокра.  Науката би могла да научи страшно много, тъй като човечеството има както сонди, обикалящи планетата, така и два марсохода, които са в техническа изправност.

И двата марсохода би трябвало да преживеят евентуалния сблъсък стига да не се окажат в непосредствена близост до него. В по-дългострочен план, замъглената атмосфера най-вероятно ще направи работата на Опъртюнити (Opportunity – „Възможност“) по-трудна или дори невъзможна тъй като ровърът се захранва със слънчеви панели. Кюриосити (Curiosity – „Любопитство“), обаче няма да изпита същите затруднения, тъй като ровърът черпи енергия от свой собствен ядрен реактор и няма нужда от слънчеви лъчи.

Това, подобни апокалиптични събития да се развият буквално на нашия праг, би било огромна възможност за науката, но все пак предстои да разберем какво точно ще се случи.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

 м2

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.