Куркумина предпазва от рак

куркуминОранжевата азиатска билка куркума се използва от векове в древната индийска система за грижа за здравето Аюрведа и в китайската медицина. Куркуминът е най-силното активно противовъзпалително съединение в куркумата. Куркуминът се е доказал като мощно, потискащо средство за заболявания, причинени от процесите на хроничното възпаление.

Много азиатски култури използват куркума в почти всяко хранене. Те възторжено възхваляват нейните противодействащи на стареенето и лечебни свойства. Западната медицина едва наскоро започна да проучва компонентите на билката на много дълбоко ниво, за да разбере по-добре забележителните за здравето способности на куркумата. Над 240 изследвания се появиха в медицинските издания, демонстриращи способността на куркумина да предпазва от рак.

Куркуминът и стабилността на кръвната захар:

Куркуминоидните полифеноли са основните антиоксиданти в корена на куркумата. Куркуминът е основният куркуминоид и на него се дължат повечето от ползите за здравето, приписвани на куркумата. Другите куркуминоиди включват десметоксикуркумин и бис-десметоксикуркумин.

Играенето на кръвната захар и инсулиновата резистентност са огромни фактори, които допринасят за възпалителни заболявания в тялото. Повишената кръвна захар създава опасни връзки между глюкозата и протеините, причинявайки формирането на гликолитични ензими. Тези ензими увреждат мембраните на клетките, жизненоважните ензимни системи и правят възпалителните заболявания в цялото тяло вечни.

Куркуминът модулира кръвната захар и подобрява инсулин рецепторната функция като подобрява способността й да се свързва със захарта. Куркуминът активира PPAR (пероксизомения пролифератор-активирани рецептори), група основни нуклеарни протеини, които регулират генната експресия и модулират поемането и усвояването на захарта в кръвта.

Куркуминът също така снижава дейността на специфични чернодробни ензими, които освобождават захар в кръвта като в същото време активира ензими, които складират захар под формата на гликоген. Изследванията с плъхове диабетици доведоха до стабилизиране на кръвната захар и снижиха нивата на триглицеридите в групата, консумирала куркумин.

Куркуминът е антиоксидант:

Куркумата е четвъртата най-богата на антиоксиданти билка по скалата за способността за усвояване на радикалите от кислорода (ORAC), показваща стойност от of 159,277. Куркуминоидите стимулират нивата на най-мощните антиоксиданти в тялото като глутатионсупероксид дисмутаза и каталаза. Тези молекули са особено важни за тялото в ограничаването на уврежданията на жизненоважните органови системи, причинени от оксидативния стрес.

Куркуминът е доказал, че намалява посредничещите на възпалението простагландини, цитокини и други молекули, като например интерлевкин 6, ядрен фактор-капа бета (NF-kb) и тумор некрозен фактор-алфа (TNF-alpha). При достатъчно голяма доза, това има способността да спасява тялото от силна възпалителна каскада и да пренастройва противовъзпалителното поведение на клетъчно ниво.

Куркумин и рак:

Изследвания, проведени от фондацията Life Extension Foundation откриха, че куркуминоидите въздействат върху десет фактора, свързани с развитието на рак. Те включват хронично възпаление, увреждане на ДНК и разрушаване на клетъчните сигнализиращи пътеки. Вземането на хранителни добавки с куркумин доказано унищожават митохондриите на раковите клетки, разрушават цикъла на раковите клетки и спират развитието на стволови клетки, което улеснява формирането на още ракови клетки.

Има стотици други изследвания, които доказват, че куркуминът задейства апоптични (представляващи клетъчно самоубийство) механизми в раковите клетки. Те също така намаляват стимулиращите растежа на раковите клетки възпалителните простагландини. Изследване от Китай показва, че куркуминът е способен да причини апоптоза при тройно отрицателни ракови клетки при рак на гърдата (TNBC). TNBC е вид агресивен рак, който побеждава конвенционалните химиотерапия и лъчетерапия.

Най-добрите дози куркумин:

За най-добро усвояване е необходимо куркумата да се комбинира с полезни мазнини като кокосово масло, прясно мляко или зехтин. Можете да добавите и щипка черен пипер заради молекулата пиперин, която спомага приема на куркумин. Можете да намерите куркума,  ферментирала на база на органична киселина, която има изключително висока усвояемост.

За хора с хронични възпалителни заболявания като рак, се препоръчва да вземат хранителна добавка с висока доза куркумин. Намерете такава, която съдържа и пиперин с ентерично покритие, което предпазва хранителното вещество от стомашната киселина за най-добро усвояване.

Официална доза още не е определена в научната литература. Обаче, изследванията с болни от рак хора откриха, че дозите куркумин от 3.6 грама или повече на ден имат най-добър ефект.

Куркуминът регулира тумор-потискащите пътеки и задейства причинена от митохондриите смъртта в раковите тъкани. Куркуминът е анти-ангиогенен, което означава, че той спира способността на раковите клетки да формират нови кръвоносни съдове, които ги правят жизнени с доставянето на кръв и енергия. Това прави раковите клетки по-уязвими на фармакологични лечения като химиотерапията и на другите контролиращи рака лекарства.

Вижте още:

Забранената истина за рака от 1969 г. на Ричард Дей 

инфо: http://www.epochtimes-bg.com

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.