Далечен квазар разкрива космически тайни

квазар 1Квазарът UM287 от съзвездието Кит помогна на учените да разгледат неизвестни по-рано детайли от голямата вселенска структура – т.нар. „космическа паяжина“ – и да намерят в нейните възли неочаквано големи запаси от космически газ, се казва в публикация на списание „Нейчър“ (Nature). Това променя досегашните модели, описващи тази част от Вселената.

Този квазар „свети“ на толкова голямо разстояние зад газа, което ни дава шанс да разгледаме за първи път газовите мъглявини, разтегнали се чежду галактиките“, съобщава Ксавие Прочаска от Калифорнийския университет в Санта Круз (САЩ).

Прочаска и колегите му са изследвали образа на нощното небе над екватора и Южното полукълбо на Земята, с помощта на телескопа VLT. На снимките на областта на небето от съзвездието Кит вниманието им било привлечено от квазара UM287, добре забележим във видимия спектър на светлината, както и в близкия ултравиолетов диапазон от дължината на електромагнитните вълни. Обектът е толкова далече от Земята, на разстояние 10,4 милиарда светлинни години, че ултравиолетовото му излъчване се „разтегля“ и става видимо за наблюдателите на нашата планета.


Авторите са се възползвали от това и са провели серия повторни наблюдения на квазара с помощта на телескопа Кек на Хавайските острови. Събраните данни били обработени с помощта на специален филтър, който им позволил да отделят светлината на квазара от излъчването, което възниква в разположените в съседство струпвания на междугалактически газ при сблъсъка на молекулите с фотоните и ускорените частици, идващи от UM287.

Този метод помогнал на астрономите да разгледат неочаквано голяма част от т.нар. „космическа паяжина“ – мрежа от тъмна и видима материя, съединяваща отделните галактики и галактическите купове.

В случая с UM287 дебелината на „нишката“ се оказала невероятно голяма – облакът от сравнително плътен газ е разтеглен почти на 2 милиона светлинни години, пише БГНЕС.

Масата на газа в тази „нишка“ е 10 пъти над предвиденото в компютърните модели, които по всяка вероятност ще трябва да бъдат преразгледани и доработени, съобщават авторите на статията.

инфо: http://novinar.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.