Разработват лазер, които предсказва смъртта

Единственото по рода си устройство установява кога ще затворим очи завинаги, анализирайки ендотелните клетки на тялото

кУчени създадоха „тест за смърт”, който показва колко дълго ще живеем. Неинвазивният лазерен тест може да установи кога човекът ще почине и е първият по рода си в света. Устройство, подобно на ръчен часовник, анализира ендотелните клетки на тялото чрез повърхността на кожата, оценявайки как ще отслабнат силите на тялото с напредването на възрастта. Ендотелните клетки се намират в капилярите, най-малките кръвни телца в човешкото тяло, и отговарят за сложна дейност в други негови части. Устройството, патентовано от учени от британски университет, измерва потока от максимум към минимум в ендотелните клетки и анализира резултата.


След това резултатът, вариращ от нула, означаващо смърт, до сто, равняващо се на оптимална функция, се използва от учените, за да изчислят времето преди смъртта. Лазерният пулс може да се използва и за изследването на заболявания като деменция и рак, съобщава в. „Сънди Таймс”. „Тестът за смърт” е създаден от двама професори по физика от университета в Ланкастър, Анета Стефановска и Питър МакКлинток, с помощта на държавна субсидия и средства от медицински благотворителни организации.

„Надявам се, че ще създадем база данни, която ще става все по-голяма, така че всеки изследван човек да бъде сравнен с нея”, заяви проф. Стефановска и допълни, че прогнозите ще станат по-точни с натрупването на повече данни. Проф. Стефановска и МакКлинток заявиха, че достъпна за потребителите версия на теста им се очаква да достигне до личните лекари до три години.

инфо: http://www.blitz.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.