Lupa.bg: Без ваксина за жени в детеродна възраст и мъже без потомство

pixabay.com

Ваксината срещу коронавируса SARS-CoV-2, която идва у нас първа около Нова година и се очаква да бъде от ново поколение, вероятно не е подходяща за поставяне на жени в детеродна възраст и мъже, които нямат потомство и планират да имат наследници един ден. Това става ясно от документ, публикуван от британското правителство по повод очакваната кратка характеристика на двудозовата ваксина на „Пфайзер“. 

Въпреки че нежеланите лекарствени реакции до голяма степен се покриват с тези в листовката на всяка противогрипна ваксина, редакцията на Lupa.bg се допита до експерти, според които тя не изглежда много благоприятна за фертилитета. Възможно е обаче да се касае само за недоказани и неизследвани досега ефекти върху половата система на реципиентите, но все пак се препоръчва избягване и на бременност, поне 2 месеца след инжектирането на втората доза от нея (21 дни след първата – б.р.).

Най-честите нежелани реакции при възрастните, досега доброволци, са болка на мястото на инжекцията, умора, болки в мускулите и ставите, втрисане и повишена температура. Българката, която участва като една от първите, подложили се на експериментална ваксина (но базираната върху аденовирусите – на Оксфорд – б.р.) Мария Спирова, също обяви още преди месеци, че е усетила част от тези неразположения, но те бързо са отшумели. От „Пфайзер“ уточняват, че при тяхната разработка максимумът, който може да се очаква в персистиране на симптомите, е една седмица.

В същото време обаче няма достатъчно изследвания върху деца, поне не досега. Става въпрос за децата под 16-годишна възраст, тъй като непълнолетни вече са били обхванати в третата фаза на ваксината. България вече е начертала схема за децата в т.нар. план за ваксинация, но те са на дъното – след боцването на всички други рискови и възрастови групи преди тях.

И най-важното за възрастните – според характеристиката на ваксината, приемът й с други лекарства не е допустим. Доводът отново е липса на достатъчно проучвания. Няма такива и за репродуктивната токсичност при прилагането на ваксината. Затова и тя не се препоръчва по време на бременност, а в случай, че жена се окаже с ембрион в утробата си, докато се подлага на двукратния курс, следва да прекъсне бременността. Същото се отнася и за кърмачките, тъй като няма данни все още дали компоненти от ваксината не преминават през майчиното мляко.

„Жените в детеродна възраст трябва да бъдат посъветвани да избягват бременност поне два месеца след втората си доза. Не е известно дали ваксината COVID-19 mRNA BNT162b2 оказва влияние върху плодовитостта“, пише още в документа.

източник: lupa.bg

Вижте още:

Ваксина срещу COVID-19? Илон Мъск казва „В никакъв случай“

Някои потенциални ваксини срещу COVID-19 може и да направят хората по-уязвими спрямо ХИВ

Какво може да научим от смъртоносната втора вълна на Испанския грип през 1918 г.?

Заразяването с коронавируса създава имунитет поне за шест месеца

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.