Маркс и неговите прогнози за 21 век

марксЧаст от прогнозите на Маркс, някои от които са от периода преди Гражданската война в САЩ, точно определят конкретни  аспекти на съвременния капитализъм, от  Голямата рецесия до най-новите версии на айфона.

1. Голямата рецесия
(хаотичната природа на капитализма )

Изтъква се склонноста на капитализма към изпадане в  криза.  Маркс предвижда, че желанието за печалба стимулира  фирмите да автоматизират  работни места за да произвеждат повече стоки, а на работниците да се намаляват заплатите, така че те да не са в  състояние да купуват продукта, който произвеждат. Това се наблюдава по време на Голямата депресия , но също така и в началото на световната икономическа криза.

2.  Айфоните
(натрапените  нужди )

Маркс е говорил за тенденциите на капитализма да се определят високи цени на стоки, които не са пряко необходими,  което води до “ нехуманни, софистицирани, неестествени и измислени апетити“ . Тези предсказания са се сбъднали в съвременното общество, където определени хора се наслаждават на лукс, но имат постоянна нужда отново да купуват. След четворката на  айфона трябва да се купят и версии 5, и 5S …

3.  Глобализацията на капитализма

Идеите на Маркс по отношение на свръхпроизводството го карат да предскаже това, което сега се нарича глобализация, от гледна точка на разпространението на капитализма в целия свят в търсене на нови пазари. За това Маркс пише през 1848 г. и е познал, че това ще се случи в края на 20-та век . Свидетели сме на непрекъснат стремеж към нови пазари и евтина работна ръка.


Маркс твърди, че силата на пазарите ще бъде концентрирана в големите монополни компании. Въпреки, че това през 19-ти век е изглеждало странно, към края на 20 век тази тенденция, която  Маркс прогнозира, започва  да се ускорява, така че днес много от местните фирми са затворени поради навлизането на пазарите в много страни на гигантските търговци на дребно като „Volmart“, най-големият в света. По същия начин малките банки отстъпват пред гиганти като Джей Пи Морган.

5. Малки заплати, големи печалби

Според Маркс заплатите няма да се повишават, заради „резервната индустриална  армия на труда“, която обяснява  нуждата на капиталистите да им се работи  за по-малко пари, а това  най-лесно се постига, когато голям брой работници са без работа.

„Уолстрийт джърнъл“ донякъде се съгласява с този анализ на  Маркс казва, че през последните години у американската икономика „растежът на производителността е позволил на много компании да не им се налага много да се грижат за намаляване броя на безработните“.

инфо: http://30dumi.eu/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

3 коментара
  1. Stefan Vangelov 10 години ago
  2. James P. 10 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.