Метеорит е ударил Луната

luna 1От НАСА съобщават, че астрономите, които наблюдават за падането на метеорити на Луната, са забелязали най-силният удар, който е засичан до този момент.

„Обектът, който забелязахме е с размерите на малък камък и падна в „Морето на дъждовете“. След взрива имаше изригване, което беше много по-силно от всичко, което сме виждали досега“ – това е заявил Бил Кук, който е отговорник по изследването на метеоритите.

Учените работещи в НАСА, наблюдават Луната вече 8 години. Те фиксират изблици, които се появяват при падането на малки астероиди и метеорити и оценяват какво е нивото на метеоритната опасност за бъдещите експедиции до Луната. От започванто на наблюденията до сега, са преброени над 300 падания.

Рон Съгс, който е астроном от Центъра за космически полети „Маршал“ на НАСА, споделя, че взривът от 17 март е бил по-силен  и ярък от всички предишни. Той се е появил за около секунда и е можел да се наблюдава с невъоражено око.

Учените изчисляват, че е възможно взривът да е в резултат от падането на обект с маса 40 килограма. Силата на взрива е била с еквивалента на 5 тона тротил.

Бил Кук смята, че има вероятност този взрив да е бил част от по-голямо астрономическо събитие. На същия ден телескопите на НАСА и на канадския университет в Западен Онтарио, са фиксирали още няколко метеорита.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.