Винъс – мистериозната котка с две лица

котеВинъс е тригодишната котка, която има собствена Facebook страница, профил в Instagram и Twitter, както и канал в YouTube с над милион гледания. Какво е толкова специалното в нея?

Винъс е една от мистериите на науката в 21век, с ранни корени от Омирово време… Винъс има две лица или по-скоро лицето й има две половини- светла и тъмна, напълно различни една от друга, дори очите й са зелено и синьо.

Никой не знае, какво е предизвикало аномалията, но има теории за това на учени, запознати с митове, които може и да съществуват днес… във вас или просто във вашата котка.

Лесли Лайънс, професор е Калифорнийския университет, се занимава с изучаването на домашните котки и самата тя казва, че никога до сега не е виждала котка, като Винъс.

„Тя е нещо много, много рядко, но може би може да се обясни и да го разберете“, казва Лесли.


В света съществуват много митове и легенди. Както съществуват науката и логиката. Фикцията и фактите едва ли могат да се сложат на една везна, но се оказва, че понякога двете са свързани.

В митологията е съществувало ужасяващо чудовище, наречено Химера. Корените му се намират в гръцката митология и пръв го описва Омир. Той пише, че Химера (на гръцки  „млада коза”) „била огнедишащ звяр, с лъвска глава, опашка на дракон, с козе туловище, яростна бълваща струя голяма от огън разпален”. А Хезоид, който пише век по-късно, се съгласява, че тя била страховито създание и я прави още по-свирепа, като ѝ добавя още две глави – козя и змийска.

Така „измисленото“ чудовище става нарицателно за същество, което носи в себе си повече от един „живот“, един образ, една душа.

По- късно митологията дава своя отзвук в науката и медицината открива понятието хора-химери. Вместо една ДНК в организма на тези хора има две. Те могат да носят в себе си чужди гени, докато нещо просто, като ДНК тест не разруши представата им за биология.

Учените наричат химери животни или растителни организми, които се състоят от генетично разнородни тъкани.

Освен странната смесица между черно и жълто по козината на двете половини по тялото й, което е вероятно нещо по-нормално, що се отнася до животни, по-странното във Винъс са очите й.

Котешките очи обикновено са зелени или жълти, но никога сини!

„Обикновено със сини очи са само Сиамските котки или белите котки, но Винъс има единствено малко бяло петно на гърдите си.. не е достатъчно, за да обясни сините очи“, казва Лесли.

След този кратък урок по Елинознание и биология може би Винъс вече не изглежда толкова стряскащо необясним. Така или иначе всичко са само хипотези.

Какъвто и да е отговорът на гатанката, факт е , че Винъс озадачава всички и може би с мистерията, с която е роден, се е превърнал в едно от най-известните животни в интернет.

Вижте още: 

СИНИТЕ ОЧИ СА СКОРОШНА ПРИДОБИВКА В ЧОВЕШКАТА ЕВОЛЮЦИЯ

инфо: http://www.bulgaria.utre.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.