Мистичен силует броди край Исперих (снимки)

а1Две снимки разтърсиха хората в Исперихско през последните дни. Те са направени от Марика и Искрен Събеви.

На 10 ноември около 20 часа младото семейство решава да посети с приятелите си и 2-годишната си дъщеря Ая местността Сборяново. Времето е сравнително топло и е идеално за нощна разходка. Снимките за спомен правят до входа на Тракийския град крепост Хелис и до чешмата край стъпалата на светилището на Железния баща, наричано Демир баба теке.

б1Същата вечер единственото странно нещо, което присъстващите забелязват е, че застудява рязко, а детето започва да плаче. Прибират се без да подозират каква смразяваща дъха фигура е уловил фотоапаратът – веднъж в далечна и в профил, и втори път клекнала с приведена глава.

Уникалните снимки качват във фейсбук и едва когато започват да валят коментарите под тях, забелязват силуета, запечатан зад гърбовете им. Той е на човек, облечен в наподобяващо монашеско расо с гугла и гердан от бивни на врата. Единственото неясно във фигурата му са краката, които сякаш избледняват в мрака.


a2

Авторите на фотографиите продължават да не вярват на очите си, в опит да разберат за какво точно става дума, изпратили снимките в София на научни работници, изследващи паранормални явления.

За Железния баща и Сборяново има легенди от хилядолетия, това всъщност са едни от най- старите творения във фолклора на българския народ, които датират отпреди Христа.

Първите записани сведения са от 1824 година в османотурската ръкописна апокрифна книга „Веляетнаме Демир баба султан“ – „Житие на Демир баба султан“.

a3Ето цитат от последната книга за Железния баща на Борис Илиев: „За последен път Железния баща се появява по време на Плевенската епопея. Тогава той оставя завет – мюсюлманите и християните от Лудогорието да си помагат като братя от общ корен и деца на една земя. После изчезва с обещанието да се появи в усилни години под друг лик и под друго име“.

Местността Сборяново е свещена още от времето на гетите, светилище е за хора от всички религии, в района има 100 могили, които са били построени по звездна карта, този факт е бил крит десетки години от обществото. Мистиката в този район е голяма, наскоро отново бе открито голямо съкровище във Омуртаговата могила, има денонощен патрул, а снимките са забранени, което още повече засилва любопитството на хората.

Сега исперихчани се питат дали Железния баща не се е завърнал, дали това не е някой психично болен индивид или снимката е фотомонтаж. Дали в хилядите декари гори на местността и безбройните пещери не се крие същество от неземен произход?

Въпроси, които допълнително подсилват мистичната енергия на местността.

инфо: http://www.ekip7.bg

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Kotka 11 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.