Някои от най-големите дупки на Земята

Дърваза, Туркменистан

1През 1971 година в град Дърваза се откриват залежи на природен газ. Геолозите започват да копаят, но почвата пропада надолу и поглъща голяма част от оборудването. На мястото остава да зее огромна дупка. За да спрат отровните газове, излизащи от дупката, местните хора решават да я закопаят и да я запалят. Днес мястото е известно като „Портите към Ада“ и продължава да гори.

Диамантената мина „Кимбърли“, Южна Африка

2Тази мина и е смятана за най-голямата дупка, изкопана от човек. Мината е с площ 420 000 кв.м и подземна дълбочина 1097 м. От нея са изкопани 2720 кг диаманти в периода 1871-1914 година.

Язовира Моникело, САЩ

3Язовирът Моникело не би бил толкова известен, ако не беше интересният му преливник. Той представлява кръгла дупка, разположена във водата, с широчина 22 метра. През нея преминават по 1400 куб.м. вода в секунда!

Мината „Бингам“, САЩ

5Мината е с размери 1200 м дълбочина, 4000 м ширина и площ от 7 689 027 кв. м. Според някои хора именно тя, а не диамантената мина в Южна Африка е най-дълбоката дупка изкопавана някога от човека. От нея са извадени около 7 милиона тона мед, 715 тона злато и 5900 тона сребро.

Синята дупка, Белиз

6Според учените тази интересна подводна пещера се е оформила още през ледниковия период, когато се е напълнила с вода и покривът и се е срутил.  Дълбочината и е 125 м, а ширината около 300 м и е едно от най-предпочитаните места за гмуркане.

Мината „Мир“, Русия

7Тази мина, намираща се в източен Сибир също е диамантена. Тя е една от най-големите мини в Русия, открита е през 1955 година. Била е действаща до 2004 година – близо 50 години!

Мина „Диавик“, Канада

mina kanadaТази мина е открита през 1992 година. Покрива площ от 7 квадратни километра с дълбочина 416 м.

Дупката от Гватемала

8През 2007 година в Гватемала изведнъж земята пропада и на мястото зейва огромна дупка с дълбочина 100 м, която поглъща няколко къщи и взима човешки жертви. Предполага се, че причините за това срутване са лошо построената канализация и обилните дъждове.

Мина „Удачния“, Русия

9Няколко дни, след като е открита мината „Мир“, се открива и тази мина. Дълбочината и е около 600 м.

 Мината „Чукикамата“, Чили

10Това е мината от която е добит най-много мед в света – цели 29 милиона тона! В нея е открита и мумията наречена „Медния Човек“, която е на предполагаема възраст около 550 години.

2 коментара
  1. Анонимен 11 години ago
  2. Анонимен 11 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.