Най-големите научни измами

зМоже би най-абсурдната история, в която науката някога е била замесена, е тази, която разказва за случая на Мери Тофт – жената, която ражда зайци.

През 1726 г. хирургът Джон Хауърд от английското градче Годалминг е извикан да помогне в раждане, което променя живота му. Той лично асистира при появата на зайците – наистина не живи и не цели, както споделя Хауърд в писмото си към учени в страната, но зайци – факт, достатъчно изумителен сам по себе си.

Тогавашният крал Джордж І изпраща дворцовия хирург и анатом Натаниъл Сейнт Андре в градчето. В негово присъствие Мери Тофт продължава да ражда зайци и прочутият учен обявява природния феномен за действителен. Случаят става национална сензация.

След като известният лондонски лекар Ричард Манингам заявява, че в името на науката ще е необходима хирургическа намеса, Мери мъдро решава да си признае измамата. Хауърд, Сейнт Андре и други прочути медици завинаги приключват с кариерата си.

И още една колосална научна измама… През 1912 година палеонтологът любител Чарлз Доусън, адвокат по професия, открива изумителна находка – две части от череп и челюст, които по всяка вероятност принадлежат на непознато същество. Челюстта е като на маймуна, а горната част от черепа е човешка.

Изображение: Учените, събрани около Питдаунския човек – групов портрет от Джон Кук, 1915 г. Антропологът Артър Кийт, седнал, с бяла престилка, изследва черепа. Обърнете внимание на портрета на Чарлз Дарвин на стената. Точно пред него е застанал Доусън, а мъжът с очилата вдясно е Удуърд.

„Липсващото звено” между маймуната и човека тогава се търси под дърво и камък. Артър Смит Удуърд, управител на геологическия департамент на Британския музей, се съгласява с Доусън, че откритият череп е дълго търсената брънка в еволюционната верига. Пилтдаунският човек е признат от научната общност за автентичен екземпляр на прачовек, живял през късния плейстоцен. Влиза в учебниците с името Eoanthropus dawsoni (Човекът-зора на Доусън).

В следващите десетилетия учените откриват все повече скелети на древни хора. Никаква прилика с човека от Пилтдаун. Това кара екип изследователи от Британския музей  през 1953 година да проведат серия тестове. Те недвусмислено доказват, че ескпонатът е фалшив. Датирането сочи, че горната част на черепа е взета от античен Homo Sapiens, а челюстта принадлежи на съвременен органгутан и е изкуствено състарена с калиев дихромат.

Нито едно научно откритие обаче не може да произведе такъв скандал и медиен шум, какъвто сензацията с намирането на истински пещерни хора, прекарали хилядолетия в изолация, които не познават нито земеделието, нито металните сечива.

Това е племето тасадай, за което за първи път съобщава Мануел Елисалде младши, председател на филипинската агенция за защита на малцинствата по времето на президента Фердинанд Маркос.

Местен ловец случайно попаднал на пещерните хора, докато поставял капаните си в джунглата и незабавно съобщил на властите. Елисалде бързо поема ролята на техен защитник и покровител, като ограничава достъпа на всички освен на „най-важните посетители”.

Историята наводнява световните медии. Снимки на тасадайци в пещери, облечени в листа, са появяват във всички по-големи списания.  Фотографът Джон Нанс пише книга за тях. National Geographic прави филм за тях. Авиолегендата Чарлс Линдберг и кинозвездата Джина Лолобриджида ги посещават лично. Но през април 1972 г. президентът Маркос обявява териториите на племето за резерват и забранява всякакви посещения.

Чак след смъртта на президента през 1986 г. швейцарският журналист Освалд Итен, придружен от филипинския си колега Джоуи Лозано и преводача Дату Галанг Тикау, изследват резервата на тасадай без разрешението на филипинските власти. След връщането си журналистите обявяват, че пещерите са празни, а обитателите им са били хора от околните села, които живеят в колиби, носят дънки и преживяват от земеделие.

инфо: http://znaemise.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.