Най-известните проклятия (част 2)

продължение от част  1

Проклятието на Диаманта Хоуп

а1Диамантът Хоуп е може би най-известният диамант в света. Бил е откраднат от челото на статуя-идол през ХVІІ век. Свещенослужителите на храма наложили проклятие върху камъка, което вече няколко века не губи силата си. Веднага след кражбата диамантът бил продаден на френски търговец, който скоро бил разкъсан от побеснели кучета в Константинопол. Преди смъртта си търговецът успял да подари камъка на френския крал Людовик ХІV, който изобщо не подозирал каква злокобна сила има скъпоценният предмет. Принцеса Де Ламбал носила диаманта постоянно и била убита по време на Великата френска революция. Трагична била съдбата и на кралския министър на финансите, който прибрал камъка и по-късно умрял в затвора. Всички бижутери, докоснали се до този диамант, приключили живота си при странни обстоятелства, включително самоубийство (като Жан Колот). Учените обаче отричат Диамантът Хоуп да носи нещастие и смятат, че тези истории са измислени за реклама на камъка с цел повишаване на цената му. Но пък кой би искал да притежава прокълнат диамант?

Проклятието на Текумсе

а2Това проклятие има много имена, например „Президентското проклятие“ или „Проклятието на нулевата година“. Историята му е свързана с редица странни закономерности покрай смъртта на американските президенти, избирани през години, завършващи на нула – от 1840 до 1960 г.

Вярва се, че проклятието датира от времето на президента Уилям Харисън. Докато бил все още само губернатор, той се опитал да подкупи коренното индианско население, за да вземе земите му. Той превзел селото на вожда Текумсе, разположено на брега на река Типекано. Братът на Текумсе, когото наричали „Пророкът“, проклел Харисън и му предсказал смърт по време на управлението му. Клетвата засегнала и всички останали президенти до седмо коляно, избрани в години, завършващи на нула. Харисън също бил избран през такава година.

Проклятието на плачещото момиче

а3Говори се, че портретът на неизвестно момче е станал причина за редица взривове и пожари по целия свят. Картината била намирана незасегната от пламъците на местата на злополуките. Известният изследовател доктор Джордж Малъри бил заинтригуван от тези факти и започнал да търси автора на произведението.

 

В крайна сметка го намерил – художникът бил старец, живеещ в Мадрид. Авторът споделил, че е нарисувал картината преди много години, след като намерил момче-сираче, скитащо се по улиците на града. Момчето било единственият оцелял от семейството си след пожар. Художникът добавил, че свещеник, познавал детето, предупредил за една злокобна зависимост – всички домове, в които сиракът бил допуснат, избухвали в пожар. Артистът не пожелал да вярва на тези слухове и започнал да се грижи за момчето, което се казвало Дан Бонило… до момента, в който не изгоряло собственото му студио. След този случай художникът изгонил детето и не го видял повече.

Проклятието на филма „Полтъргайст“

a4„Полтъргайст“ е името на трилогия филми на ужасите. Първият филм излязъл през 1982 г., а насилствената природа на картината и ужасяващият сюжет породили много злокобни слухове. Едно обаче не може да се отрече – фактите. Четирима от членовете на снимачния екип умрели в периода между премиерите на първия и последния филм от поредицата. Сред загиналите е и 12-годишната актриса Хедър Орурк. Говори се, че причина за проклятието е станало използването на истински човешки кости за някои от сцените.

Проклятието на Кенеди

а5Ако имате голямо семейство, вероятността един от членовете му да умре при нещастен случай не е малка. Но семейство Кенеди отбелязва ненормално дълъг списък от ненавременни смърти. Тед Кенеди е заявил, че над фамилията му тегне сериозно проклятие, след като катастрофирал с колата си и спътницата му починала на място. Както често се случва с проклятията, това също е свързано с несправедливост. Джоузеф Кенеди старши накарал дъщеря си Розмари да си направи лоботомия на 23-годишна възраст. Членовете на семейството мислели, че момичето изостава в развитието си – то страдало от чести промени в настроението, може би заради социалната си изолираност и трудния период на израстването. Бащата на Розмари решил, че операцията може да й помогне. В резултат на лоботомията обаче тя останала инвалид за цял живот (починала е на 86-годишна възраст от старост). Трябва да се отбележи, че от петте деца на Джоузеф Кенеди старши само Розмари е умряла от естествена смърт.

източник: woman.hotnews.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.