Най-красивите замъци в света

В света съществуват много красиви и забележителни замъци, които определено заслужават нашето внимание, но сред всички тях има някои, които се отличават със своята неповторимост и уникалност.

Замъкът Нойшванщайн

Сякаш туко що излязъл от някоя детска приказка за принцове и принцеси  той е един от най-запомнящите се  замъци изобщо в целия свят. Сгушен нависоко из прелестите на Баварските Алпи в Германия, съвсем близо до град Фюсен, Нойшванщайн спира дъха на всеки един дошъл да стане жив свидетел на неговата красота.  Издигането на този архитектурен шедьовър започва  през 1869 година по заповед на крал Лудвиг Втори. Строежът  отнема около 17 години, но  владетелят  така и не успял да зърне мечтаното си творение  изцяло завършено, тъй като междувременно починал.  Кралят искал да съгради  нещо велико и невероятно, за да бъде запомнен  завинаги  от следващите поколения. Е, без съмнение е успял.

Пражкият дворец

Кой би отишъл в романтичната Прага в Чехия и би пропуснал да посети величествения и прекрасен Пражки замък? Той гордо се издига на хълма Храдчани и пълни очите на всеки един турист с възторг и  удивление. Интересен е фактът, че е най-големият старинен дворец  в света, простиращ се на площ от 7,30 хектара земя и е изключително добре запазен. Изграждането  на величествения комплекс  започва  още в края на 9 век при управлението на княз Борживой. Той построява дървената крепост Храд, която постепенно с времето придобива облик на  голямо и забележително здание, каквото представлява и  до днес.

Замъкът Потала

Потала се намира в тибетския град Лхаса и представлява огромен и уникален будистки храмов комплекс, издигащ се на около 170 метра височина от земята. Той е един от най-ярките   символи на мощта и величието на древния тибетски народ. Началото на строежа на крепостта е поставено  през 7 век от владетеля Сонгцен Ганпо по живописните  и опасни склонове на планината Марпо Ри. Но чак към края на 17 век Далай Лама Пети стартира  издигането на самия дворец, като при неговото царуване бил завършен Белия замък, а Червеният бил готов  няколко десетилетия по-късно. Внушителният  монумент  имал цели 13 етажа и се ширел на 40 хектара земя. Днес е един  от основните атракции на тибетската държава.

Замъкът Мацумото

Мацумото не е като всичките средновековни палати построени на високи и труднодостъпни места. Той се намира в равнината на открито и на не особено добре защитена местност. Всеки, който има възможността да го посети би останал пленен от изяществото и очарованието на този типично японски замък.

Замъкът Малборк

Ако някога имате шанса да дойде тук и да го видите на живо с очите си, в никакъв случай не го пропускайте. Със сигурност няма да съжалявате, защото той е просто изумителен. Малборк се намира в северна част на Полша, в близост до едноименния град  и се слави като най-големият готически  дворец в света, изграден изцяло от тухли. Червеното здание е издигнато  в началото на 14 век от рицарите на Тевтонския орден, а малко по-късно то става и тяхна главна резиденция. След време  крепостта преминала  в ръцете на полската държава и оттогава  досега е тяхно владение без прекъсване.

инфо: http://iskamdaznam.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.