Най-странните данъци (част 2)

продължение от част 1

Данък „дървени пръчици за храна“, Китай

пръчкиВ източна Азия хората традиционно се хранят с пръчици, вместо с вилица. Ползват се от 3000 години и дори великият философ Конфуций е заявил, че това е единственият прибор, който има място на масата.

През 2006 година Китай облагат клечките за хранене с данък. Това се прави с цел да се опазят горите от изсичане. Бамбуковите изделия също са обложени с данък. За една година в Китай се изхвърлят около 45 милиарда еднократни дървени пръчици. За направата им са унищожават 25 милиона дървета.

Данък „татуировки и пиърсинг“, САЩ

Ако сте жител на щата Арканзас и искате да разкрасите тялото си  с някоя друга татуировка или пиърсинг, трябва да заплатите данък. Списание „Таймс“ класира този данък, като един от най-тъпите, въвеждани някога в Щатите. Той влязъл в сила през 2005 година и е част от мащабна кампания (направо пропаганда бел. ав.) пиърсингпротив татуировките. Явно кампанията не е дала очакваните резултати, защото всеки 3 американец е разкрасил тялото си с рисунка.

Данък „сянка“, Венеция

Правителството на Венеция въвело данък за сянката. Този данък засяга всички кафенета, ресторанти и други обществени заведения и до ден днешен не е отменен. И на други места по света има данъци за нематериални неща. Например град Клейпеде в Литва, където от 2012 година се заплаща данък върху дъждовната вода.

Данък „граждански брак“, Китай

Гражданския брак се появил за първи път някъде около 14 век в Холандия. Причините за неговата поява са, че хората изповядващи различни религии са искали да сключват брак. В днешно време броят на църковните бракове намалява, за сметка на гражданските. В повечето цивилизовани държави двойките могат да живеят на семейна начала и без да сключват брак. В Китай обаче това „поведение“ съвсем не се толерира. За да се преборят с него, китайските власти решили да заставят двойките, живеещи заедно „незаконно“, да заплащат данък на стойност 1000 юана годишно ( което е равно на около 120 евро).

Данък „упойващи вещества“, САЩ

марНа америкснаките власти явно им е ясно, че въпреки суровите закони никога няма да могат да спрат напълно разпространението на наркотиците. През 2005 година в щата Тенеси е въведен данък върху психотропните вещества. В този списък попадат кокаина, екстазито, марихуаната и други наркотици. Дилърите могат да заплатят данъка съвсем анонимно и ако бъдат заловени, могат да представят съответния документ в съда, с което да намалят присъдата си. Според общи сметки, само от данъка върху марихуаната в държавната хазна могат да влязат 20 милиарда долара.

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.