Най-странните застрашени от изчезване животни (част 1)

Учените са открили над 20 000 вида риби, 6000 вида влечуги, 9000 птици, 15000 бозайника и над милион насекоми. Представяме ви някои от най-странните и невероятни животни, които са застрашени от изчезване. Много от тях са забележително красиви, докато други точно обратното, но всеки един от тези животински видове си има своята изключителна история.

Соленодон

1

Не, това не е гризач. Странният соленодон е бозайник, открит наскоро в Куба. Макар да изглежда като плюшена играчка, бозайникът инжектира силна отрова през зъбите си, подобно на змия – това е единственият бозайник, който го може. Соленодонът е лесно раздразним и реагира дори на падащо листо. Видът се храни с мърша и насекоми и e жизненоважен за екосистемата си. Учените са го смятали за изчезнал, докато не са открити няколко през 2003г. В момента соленодоните са изключително близо до изчезване.

Какапо

2

Това е не само най-редкия, но и най-странният вид папагали в света. Какапо е нощна птица, която не лети, а предпочита да върви километри през горите всяка нощ. Тя е най-тежкият папагал в света с тегло 3.6 кг. и може да се види в Нова Зеландия, където се срещат и други редки птици. Останали са само 62 папагала от този вид в света.

Морски дявол

3

Голямата, грозна и бодлива риба от снимката е женският морски дявол. Мъжкият е 20 пъти по-малък и представлява малкото петно, върху нея. Той се заравя в женската със зъбите си и тя го „храни” докато не изгуби очите си, вътрешните си органите и накрая живота си. До тогава тя вече е получила спермата му и той вече е ненужен.

Лесбийски гущери

4

Тези американски, пустинни гущери се възпроизвеждат въпреки, че всички са женски. По интересен начин някои от тях симулират сексуален акт, както при обикновените гущери.  Доказано е, че по-този начин се възпроизвеждат по-успешно.

Киви

1

Всички знаят, че Киви е застрашена от изчезване безкрила птица. За да компенсира липсата на крила, Киви всъщност е агресивна и своенравна малка птица. Тя е единствената с мустаци и е способна да надушва храната и опасностите както при кучетата. Всъщност тя има най-развитото обоняние сред птиците. Това може би се дължи и на факта, че Киви са единствените птици с изпъкнали ноздри. Противно на повечето твърдения, Киви има крила, но те са много малки и се забелязват трудно под пухкавите пера. Още интересни факти за чудатата птица: яйцата са доста тежки, около една пета от теглото им; двойките могат да съжителстват по 30 години; женските са по-големи от мъжките.  Всъщност таткото гледа малките докато майката ловува . Птиците Киви са най-малките безкрили птици на земята.

Олм

2

Необикновената амфибия е сляпа, живее до 100 години и издържа 10 години без храна. Живее в подземните води на Италия, Хърватска и Херциговина, където изумява местните с кожата си, която напомня човешката. За разлика от другите амфибии, Олмът прекарва целия си живот във водата.

Прилеп Бъмбълбий

3

Morkadis

Миниатюрният прилеп достига големина до 2 см. Тези малки бозайници летят като колибрита и като всички прилепи предпочитат пещерите и се хранят с насекоми.  Този вид прилепи се среща в Тайланд и е един от 12-те най-застрашени от изчезване видове. Останали са по-малко от 200.

Ай Ай

4

Тези примати са единствените бозайници, които използват ехолокация за да ловуват. Ай Ай живеят в сферични гнезда с малка дупка за вход и изход. Използват средните си пръсти за да се закачат по дърветата, където търсят насекоми. Може би заради необичайно големите си очи и уши, това уникално животно е смятано за демон или лоша поличба. Обитаващи Мадагаскар, Ай Ай често са убивани от суеверните обитатели на острова.

Качулат тюлен

1

Мъжките арктически тюлени от този вид имат издута качулка на черепа. Когато са предизвикани, ядосани или просто се фукат, мъжките качулати тюлени надуват качулките си, които са с диаметър до 30 см. За съжаление заради глобалното затопляне, което причинява топенето на арктическия лед, качулатите тюлени са се превърнали в застрашен вид.

Ехидна

2

Ехидната е един от двата вида бозайници, които снасят яйца. Макар да изглежда като голям таралеж, покритото с шипове създание е плахо и срамежливо. Ехидната има дълга, влажна муцуна и още по-дълъг език, който използва за да лови термити. Няма зъби и затова „дъвче” термитите като ги смачква с езика си. Има 4 вида ехидна и заедно с птицечовката са единствените еднопроходни (бозайници снасящи яйца).

Вижте още: 

Езерото, което вкаменява животните

инфо: http://iskamdaznam.com/

към част 2

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.