Най-странните застрашени от изчезване животни (част 2)

продължение от част 1

Монито дел монте

1

„Малката планинска маймуна” от Южна Америка всъщност не е маймуна, а двуутробно, мигрирало от Австралия преди много време. Доста е дребно – само 12 сантиметра. Те са нощни животни, хранят се с месо и са известни (сред учените) с необикновената си опашка, в която могат да натрупат достатъчно мазнини за да увеличат двойно размера си. Това им позволява да издържат дълго време без храна.

Пингвинът с искрящо жълти очи

2

Жълтоокият пингвин, обитаващ Нова Зенландия, е най-редкия и странен пингвин в света. Може да се гмурка на 120 метра дълбочина и предпочита да гнезди в гората, вместо на плажа. Поради изсичането на крайбрежните гори, необикновеният пингвин е застрашен от изчезване.

Птицечовка

3

Отровна е, има патешка човка, крака като на видра, тяло на бозайник и снася яйца. Птицечовката и ехидната са единствените еднопроходни (бозайници, снасящи яйца). Обитава Австралия и Тазмания, където  през  19-ти век са избивани почти до изчезване заради кожата си, но през 20 век са обявени за защитен вид. Въпреки това, те продължават да биват избивани от бракониерите.

Призрачна жаба

4

Слаботелесната призрачна жаба има специални приспособления, които й позволяват да обитава бурни потоци в Южна Африка. Малките имат уста във формата на диск, с която се прикрепват, а възрастните имат пръсти като вендузи, с които се задържат към камъните във водата.

Лилава жаба

1

Тя наистина е лилава. Но не цветът е уникален при нея. Лилава жаба прекарва по-голямата част от годината на 4 метра под земята. Открита е през 2003г. в Керала. Местните знаели за уникалната жаба от години, но учените не им вярвали. Причината лилавите жаби да са открити толкова късно е защото излизат на въздух само за 2 седмици по време на дъждовния сезон.

Дутонг (голямо морско тревопасно)

2

Дутонгът има общи белези с морската крава и е далечен роднина на слонът. Уникалното при него е, че има разделена опашка (като при китовете), която използва за да стои изправен на нея и да държи главата си над водата. Дутонгът е заплашен от бракониерите, които ги избиват заради месото, маслото, кожата и костите. Видът е изключително застрашен.

Скоклив заек

night sighting of hare

Morkadis

От години скокливият заек е преписван към различни животински видове – към пустинни гризачи, катерици и дори към бодливи прасета. Сега е отделен вид и напомня както на кенгуру, така и на заек. Има къси крайници с нокти, които използва за копаене, както и много подвижни уши, които могат да се затворят, за да предпазват ушния канал. Заема много смешна позиция когато ляга: изпъва краката си напред, след което си отпуска главата и ръцете направо на земята.

Суматрийски заек

This undated but recent handout picture

Това е най-редкият вид зайци в света, който е забелязван само два пъти за повече от век. Местните дори не знаели за съществуването му. Смята се, че е почти изчезнал. (Има само няколко снимки на това изключително рядко срещано животно.)

Ленивец

1

Ленивецът е от групата непълнозъби, в която влизат още мравоядът, броненосецът и ехидната. Повечето непълнозъби са изчезващи видове. Има много необикновени факти за ленивците. Всички имат три пръста, но само два нокътя. Често ловуват на групи. През по-голямата част от живота си висят по дърветата. Върху ленивците живеят повече от 600 вида бактерии, растения и животни. Необикновените създания могат да завъртат главата си на 270 градуса. Друг интересен факт е, че обичат да  пият бира.

инфо: http://iskamdaznam.com/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.