Отровата в пръстена убиец от Калиакра била арсеник

п2Отровата, използвана в пръстена убиец, който археолози откриха при разкопки на нос Калиакра, най-вероятно е била арсеник. Това показват последните проучвания на ръководителя на археологическия екип доцент д-р Бони Петрунова, заместник-директор на Националния археологически институт с музей при БАН, съобщават от Община Каварна.

Арсеникът, който е в прахообразна форма, е можел лесно да бъде скрит в пръстена, който е от края на 14-и век. По това време арсеникът е бил най-разпространен във Венеция, а археолозите предполагат, че отровата може да е била доставяна на Калиакра от Италия или Испания, с които са били поддържани търговски отношения.


Отравянето с арсеник наподобява холера или стомашно чревно страдание – заболявания, от които е имало много смъртни случаи сред аристокрацията на нос Калиакра, посочват от археологическия екип.

Според доцент Бони Петрунова това е първият пръстен, предназначен за извършване на убийства, намиран някога в България. Археолозите смятат, че находката е пряко доказателство за извършвани убийства – вероятно с политически характер, в Добруджанското деспотство.

Най-голяма е вероятността пръстенът да е свързан с конфликта между деспот Добротица и неговия син Иванко Тертер.

Всички находки от тазгодишните археологически проучвания на историческия нос ще бъдат показани пред медиите на 4 септември в заседателната зала на Община Каварна, информират от кметската управа.

инфо: http://www.dnes.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.