„Вълшебна палка” за викане на свръхестествени сили откриха в Сирия

пръчкаАрхеолозите откриха древна „вълшебна палка“ с изсечени на нея реалистични изображения на човешки лица. Възрастта на артефакта е около 9000 години.

Той е открит в Южна Сирия до гробище, където са били погребани около 30 обезглавени хора.

Жезълът е изработен от ребро на бизон и дължината му е около 12 сантиметра. Върху костта са изрязани две човешки лица със затворени очи.

Експертите признават, че още не са в състояние да кажат за какво е предназначен този странен жезъл. Има предположения, че той е използван по време на древен погребален ритуал за викане на „свръхестествени същества“.

„Това е изключително необичайна и уникална находка – признава археологът Франк Бремер от Националния център за научни изследвания на Франция. – Вероятно тя е използвана по време на отдавна загубен погребален ритуал, за който съвременният човек нищо не знае. Фигурите върху нея са едни от малкото натуралистични изображения на човешки лица, направени в тези времена от обитателите на тези места.“


„Вълшебната палка“ е открита по време на разкопки през 2007 година на участък с името Тел Караса, където за няколко хилядолетия от боклуците на всекидневния човешки живот се образувал изкуствен хълм. Много археологически паметници били разграбени или унищожени по време на гражданската война, но Тел Караса се намира в относително тих район.

Други артефакти, открити на това място на разкопки, позволили да се предположи, че древните жители на Сирия са били сред първите фермери в света, започнали да култивират и употребяват лимец, ечемик, грах и леща. Местните жители се занимавали и с животновъдство или лов кози, газели, свине и елени.

Авторите на изследването смятат, че натуралистичните изображения на лица вероятно са свързани със зараждащото се желание на древните хора да материализират личността на загиналите.

Засега остава неясно защо някой е изкопал черепите от гробовете и ги е преместил в жилищните помещения на селището. На територията на Йерихон, град в Палестина, също са открити черепи, поставени в домовете – те били покрити с мазилка и след това украсени.

Забележително е, че подобни находки са правени от археолозите и на други места, например на територията на Йордания и Анадола и възрастта им също е 9000 години.

Според една от хипотезите подобна практика е една от формите за поклонение пред предците и е била разпространена по цялата територия на Близкия изток. Вероятно, според древните жители, човешките лица са допринасяли за появата на свръхестествени същества по време на ритуала. Изследователите допускат също, че палката може да е била трофей с изобразени лица на победените врагове.

инфо: http://megavselena.com/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.