Лечебен извор край Момчилград събира стотици хора

изворВ планинската местност Дамбалъ над Момчилград се намира необикновен извор, посещаван всяка година от стотици хора от страната и чужбина, дошли да намерят изцерение на своите болести.

Ежегодно в Дамбалъ пристигат стотици мюсюлмани и християни, а напоследък и все повече хора от Гърция и Турция, които се надяват да се излекуват от болежките си, измивайки се с водата на лечебния извор.

Съществува поверие, според което през нощта на 5 срещу 6 май, когато мюсюлманите честват Хъдърлез, водата на извора става лечебна.

Твърди се, че това се случва около полунощ, а като знак за настъпването на този специален момент се приема едно особено прошумоляване сред листата на дърветата, предизвикано според легендата от преминаването на мюсюлманските светци Хъдър и Иляз. Веднага след това хората започват да се мият, тъй като се вярва, че водата на древния извор лекува редица болести, сред които парализи, заекване, екземи, нервни болести и редица други заболявания.


Местността Дамбалъ е на особена почит сред мюсюлманите алиани. В същия район се намира и гробът на известния алиевистки светец Ярам баба.

Местна легенда разказва, че веднъж той и хората му седнали да обядват на скалите над село Летовник, но тъй като се оказало, че няма прясна вода, светецът ударил скалата с юмрук и от нея потекла лековитата течност на вълшебния извор.

Вижте още: 

Местата в България, заредени с мистична енергия

инфо: http://www.chudesa.net/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

  Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.