Сагата продължава: Панагюрското злато не може да стане частно съкровище

съкровищеПанагюрското златно съкровище не може да бъде вписано като частна колекция на наследниците на откривателите му братя Дейкови. То е държавна ценност, с която има право да се разпорежда само министърът на културата. Това е решил Върховният административен съд в петчленен състав в заседанието си по повод жалба на внука Павел Цветанков. Той откри документи, които доказват, че държавата е лош стопанин на прочутия тракийски сервиз, и затова поиска да му смени статута.

Но такава регистрация бе отказана. Съкровището е вписано като «национално богатство» в инвентарната книга на Археологическия музей в Пловдив, то е движима културна ценност и се отнася към кръга на вещите публична държавна собственост. Правомощия над тях има министърът на културата, обосновава се съдът.

Служителите на Темида считат, че наследниците не могат да придобият Панагюрското златно съкровище по давност, защото споровете за собственист или обещетение се решават от общия исков ред. И въобще не споменават и не коментират Закона за старините, сторед който съкровището е на този, в чийто имот е намерено.


Съдът признава правото на Цветанков и наследниците да искат вписване на съкровището като тяхна колекция.

Но това вписване е обусловено от собсвеността върху културната ценност. За Панагюрското злато няма заповед, с която да е установено, че то има статут на национално богатство.

Нещо повече, съдебните заседатели тълкуват Закона за културното наследство и установяват, че разпоредбата за вписване на движими културни ценности е непрецизна. Позволява паметници със и без статут на национално богатство да се вписват и от министъра на културата, и от директорите на музеите, където се водят. Затова те препращат спора в гражданския съд.

ВАС укрива вложени в делото доказателства за частна собственост на земята, на която е отрито съкровището, коментира за „Марица“ Павел Цветанков.

Той продължава да търси истината за находката, открита от дядовците му.

Вижте още: 

ДАНС спаси съкровище на 5000 години (видео)

инфо: http://www.marica.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.