40 % от хората са заразени с паразит, който променя поведението (видео)

3Наскоро екип от учени направи изявление, твърдейки, че до 40% от хората са заразени с мозъчни паразити, които имат способността да променят човешкото поведение

Джоан Вебстер, професор по епидемиология на паразитите в Имперския колеж в Лондон, обясни вследствие резултатите на своите изследвания, че много паразити обитават в мозъка, „защото там намират убежище от яростната атака на имунната система. Това обитаване обаче им дава достъп до местата в мозъка, които са отговорни за промяна на поведението на домакина”.

“Налице е едноклетъчен паразит, наречен Toxoplasma Gondii, който се намира в домашните котки, и се очаква да заразява 350 000 души годишно във Великобритания. Ефектът му върху хората стана мания на Ярослав Елегр, професор по еволюционна биология в Карловия университет в Прага, който ги свързва с поведенчески нарушения като безразсъдно шофиране и по-голям риск от самоубийство. Плъховете заразени с Токсо, както учените от Imperial College открили, всъщност не се страхуват от миризмата на котешка урина, вместо да бъдат ужасени от него. И учени в Станфордския университет в Калифорния разкриха невронни промени, които се намират зад тази трансформация.

Toксo – който идва под формата на миниатюрни едноклетъчни кисти – бяха групирани в две области на мозъка: онези контролиращи страхът и удоволствието. Pathways, които обикновено се повлияват от миризмата на котешка урина с аларма за опасност е слабо изявен, докато хормонът на удоволствието допамин, обикновено се освобождава в отговор на миризмата урината на женски гризачи, сега беше предизвикан от полъх на котка. Съвсем наскоро, изследователи са показали, че ДНК на Токсо включва два гена, които стимулират производството на допамин. Човешките мозъци имат много сходства с тези на плъховете и мишките, което предполага, че по-голям брой катастрофи са сред държавите с разпространена инфекция Toксo може да се дължи на това, че центровете  отговарящи за страха в мозъка не отговарят както трябва”, съобщава The Telegraph.


Учените, които отчитат тези заключения се основават на резултатите от UK и те преценяват, че около 40% от населението в техния район са заразени с този паразит. Прогнозата, която те дават е, че този процент може да се приложи директно за населението във Великобритания, но тези паразити, изобилстват в различни части на планетата, и е вероятно тези 40% да са също толкова от значение и на много други места по широкия свят.

Друго проучване, публикувано в списание PLoS за научни патогени, бе водено от д-р Барраган и проведено заедно с учени от Университета в Упсала. Д-р Барраган обясни в интервю преди няколко месеца, че това не е нов проблем за човешкия вид:

“Ние вярваме, че това знание може да бъде важно за по-нататъшното разбиране на сложните взаимодействия в някои от основните проблеми на общественото здравеопазване, които съвременната наука все още не е в състояние да обясни напълно.  В същото време, това е важно да се подчертае thathumans са живели с този паразит хилядолетия, така че днешните носители на токсоплазма не трябва да се притесняват особено. “

„Ние не сме разглеждали поведенческите промени при хора, заразени с токсоплазма, тъй като това е бил разгледан от предишни проучвания,” казва д-р Барраган. “Вместо това, сме показали за първи път, как се държи паразита в тялото на своя домакин, с което имам предвид как той влиза в мозъка и манипулира своя домакин, както един от невротрансмитерите, на мозъка.

инфо: http://lechitel.net

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

2 коментара
  1. krasimira 11 години ago
  2. krasi 9 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.