Под Антарктида има залежи на диаманти

диамантУчените за първи път откриха в Антарктида кимберлитови породи, които са основен източник на диаманти, се казва в статия, публикувана в сп. Nature.
Диамантите се образуват от въглерод в недрата на Земята при високо налягане и температури. След милиони години изригвания на вулкани ги изхвърлят на повърхността, където основен източник на диаманти е магмената порода кимберлит, пише inews.bg.
Възрастта на кимберлитите в различни райони варира от 2,1 млрд. до 10 хил. години. Досега геолозите са откривали кимберлити на всички континенти, които са влизали в състава на древния суперконтинент Гондвана, освен Антарктида.

Грегъри Яксли и колегите му от Австралийския национален университет в Канбера анализирали образци, добити на склоновете на планината Мередит в Източна Антарктида. Те открили образци, подобни по състав и строеж с кимберлитите, открити в други части на света. Макар други учени да са съобщавали за откриването на кимберлити в Антарктида, авторите на статията смятат, че те не са били достатъчно сходни по състав с другите кимберлити. Възрастта на кимберлитите е 120 милиона години. По това време Гондвана още не се е била разделила окончателно на съвременните континенти, макар от нея вече да са започнали да се откъсват Индия, Антарктида и Австралия.
Учените смятат, че излизането на магмата на повърхността, в резултат на което в Антарктида са се появили кимберлити, може да е настъпило от процеси, свързани с разделянето на суперконтинента. Засега обаче Яксли и колегите му са открили само кимберлитови образци в Антарктида, а не самите диаманти. Промишленият добив на диаманти, ако те бъдат открити, е свързан с два проблема. Първо, засега няма технологии, които да направят икономически изгоден добива на диаманти в суровите условия на Антарктида. Второ, добивът на полезни изкопаеми там е забранен от Мадридския протокол от 1991 г. Неговото действие е до 2041 година, но след този срок той може да бъде продължен със същите условия, припомня РИА Новости.
Прочетете още:

Нов рекорд! Измериха -91 градуса в Антарктида

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.